Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Akademija političke odgovornosti (APO 10) – uspješno održan prvi modul

Fondacija Boris Divković, osim što obilježava deset godina postojanja ove godine, također obilježava deset godina provedbe Akademije političke odgovornosti koja je, prethodni vikend, okupila mlade političare/ke, aktiviste/ce civilnog društva i studente/ice na prvom modulu u sklopu projekta.

Uz podršku Center Party Fondacije i Fondacije Heinrich Boll, Fondacija Boris Divković okupila je mlade iz cijele Bosne i Hercegovine na prvom modulu u Sarajevu.

Projektni koordinator Fondacije, Alen Gudalo, pozdravio je učesnike/ce desete Akademije političke odgovornosti nakon čega je uslijedila prva sesija sa stručnim saradnikom Fondacije, Alenom Krstićem. Alen je kroz radionicu o političkoj kulturi u Bosni i Hercegovini približio mladima dominantne obrasce političke kulture u našoj zemlji, ali i regiji.

U nastavku programa učesnici su imali priliku pogledati film “Div” posvećen životu i idejama za koje se zalagao Boris Divković. U sklopu APO-a, koji se održao upravo na godišnjicu Borisove smrti, mladi su nastavili učešće kroz razgovor o temeljnim idejama i viziji koju je Boris imao za naše društvo.

U subotu je program otvorio Alen Krstić govoreći o tipologiji političke kulture. Uslijedila je interaktivna grupna diskusija o političkoj odgovornosti građana gdje se raspravljalo o tome koliko su građani odgovorni za poteze izabranih političkih režima, zatim koliko su građani odgovorni za dobrobit njihove lokalne zajednice, klimatske promjene te da li su dužni uzeti učešće u procesu donošenja odluka ili taj zadatak treba biti prepušten političarima.

Profesorica Sarina Bakić, s Fakulteta političkih nauka, govorila je o populizmu, uzrocima i strategijama borbe protiv populizma. Također, doneseni su i novi zaključci o populizmu i načinima kako koristiti elemente populizma za opće dobro, a ne za usko definirane političke ideje. Ova radionica je završena praktičnom vježbom kroz koju su učesnici trebali predstaviti određene političke ideje koristeći rječnik i metode populista, a druga grupa je iste ideje predstavila koristeći jezik koji u sebi ne sadrži elemente populizma.

U nastavku programa mladi su razgovarali o ravnopravnosti spolova u procesima donošenja odluka. Stručnjak za ljudska prava i ravnopravnost spolova, Adnan Kadribašić, je učesnike upoznao s postojećim zakonskim regulativama i izazovima koji prate provedbu strategija i zakonskih okvira koji bi omogućili istinsku ravnopravnost između žena i muškaraca u našem društvu.

Subotnji program završen je predavanjem profesorice Nermine Mujagić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koja je govorila o transformaciji političkih stranaka i trendu nestanka ideoloških podjela među strankama.

Program je završen grupnim radom i analizom političkih portreta boraca i borkinja za ljudska prava koji su, zbog različitih okolnosti, dobili manje medijskog prostora nego što zaslužuju.

Učenici APO-a će nastaviti svoje druženje na drugom modulu te na okupljanju alumnista programa u mjesecima koji su ispred nas.

 

No Comments

Post a Comment