Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

APO 6, novembar 2019.

Visoko, 15.11. – 17.11.2020.

Završen je prvi modul šeste generacije Akademije političke odgovornosti. Učesnici/e Akademije vikend su proveli/e u franjevačkom samostanu Sv. Bonaventura u Visokom. Cilj rada Akademije jeste obrazovanje mladih koje će ih pripremiti za političko djelovanje, promovišući ideju dijaloga, te moralne i odgovorne politike.
Teme o kojima smo razgovarali obuhvatale su: socijalizaciju političke kulture, zelene tranzicije i populizam kao savremeni politički izazov. Poseban naglasak stavljen je na populizam u ekonomskoj i medijskoj sferi, a isti je obrađen i kroz nezaobilazan praktičan rad u grupama. Razgovarali smo i o regionalnom političkom portretu Borisa Divkovića, a uvijek interesantni i APO učesnicima/cama značajni globalni politički portreti: Wangari Maathai, Alva Myrdal, Jane Adams i Shirin Ebadi – uveli su nas u treći dan programa. Ostatak posljednjeg dana proveli smo uz predavanje i diskusiju o politici, civilnom društvu i obrazovanju sa sjajnom doktoricom nauka iz oblasti rodnih studija, Zilkom Spahić Šiljak (TPO Foundation, Sarajevo).
Fondacija ovim programom želi doprinjeti razvoju nove političke kulture, kao nezaobilaznom preduvjetu djelotvornom funkcionisanju političkih struktura i miroljubivog suživota u BiH, obrazovanjem nove, mlade generacije političara/ki, koji/e dolaze iz stranaka i organizacija sa različitim političkim predznakom i ideologijama, te razgovorom o temama koje nisu zastupljene u javnom diskursu.
Iza nas je jedno divno druženje sa kojeg nosimo jako korisne i bitne poruke, do idućeg susreta.

No Comments

Post a Comment