Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

APO 8, Modul II

Osma generacija Akademije političke odgovornosti uspješno završena!
Učesnici i učesnice širom Bosne i Hercegovine uspješno su kompletirali drugi modul Akademije političke odgovornosti koja se održala u Franjevačkom samostanu Visoko od 13.05. do 15.05.2022.
Na drugom modulu polaznici su imali priliku učiti i diskutovati o mirovnom potencijalu religija i međureligijskom dijalogu kao sredstvu za unapređenje političkog dijaloga od strane profesorice Sarine Bakić te o dijalogu religija i kultura kao temeljem za mirovnu politiku od strane Alena Kristića.
Drugi dan akademije posvetili smo političko-religijskim strategijama discipliniranja ženskog tijela u kontekstu populizma sa stručnim saradnikom Boris Divković Fondacije Alenom Kristićem.
Sa Besimom Borić, članicom predsjedništva SDP BiH te Darjom Softić Kadenić, ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo iz Naše stranke razgovarali smo o rodnosenzibilnim politikama – preprekama, izazovima i borbi.
Profesorica Sarina Bakić sa fakulteta političkih nauka polaznike je upoznala sa komparacijom dviju povijesti raspada – Čehoslovačkom i Jugoslavijom.
Za kraj drugog dana akademije razgovarali smo o urbanoj mobilnosti i učešću građana/ki u urbanom planiranju sa Tihomirom Dakićem iz Centra za životnu sredinu.
Medijska pismenost i javni nastup su neizostavan dio svake generacije Akademije političke odgovornosti o čemu smo razgovarali sa prof.dr. Lejlom Turčilo te prof.dr. Seidom Masnicom.
Fondacija Boris Divković nastavlja značajno doprinositi razvoju političke kulture među mladim ljudima u Bosni i Hercegovini.

No Comments

Post a Comment