Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

APO Alumni modul

Učesnici šest generacija Akademije političke odgovornosti su se okupili u Visokom na APO Alumni modulu koji je trajao 4-6. juna 2021. Fokus ovog modula je bio forum teatar. Riječ je socijalno angažovanom obliku teatra koji ima za cilj pronalazak rješenja odeđenog društvenog problema.

Kroz rad, učesnici/ce pojedinačno ili u grupi definišu probleme koje ih lično dotiču, a tiču se zajednice kojoj pripadaju. Nakon definisanja problema, on počinje da se postepeno iskazuje pozorišnim jezikom, te se kreiraju forum scene. Učesnici/ce Forum Teatra dalje rade na razvijanju likova i uvježbavanju scena. Forum scene su kratke scene u kojima je vrlo konkretno prikazan problem opresije i diskriminacije. Osnovnu strukturu Forum teatara čine Opresor, Potlačeni i Džoker. Kasnije sledi forumovanje, u kom se prikazuju scene, i aktivira publika.

Učesnici su pohađali radionice i predavanja posvećene ovoj tematici. Radionicu „Kako ostati pri pameti u doba podjela?“ je vodio Alen Kristić, stručni saradnik Fondacije Boris Divković. Teatarske vježbe i pripremu tehničkog aspekta predstave su vodili Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dženan Medanović (Magacin Kabare), a pripremu i uvježbavanje scena za forum teatar su zajedno sa pomenutim članovima Magacin Kabarea vodili Maid Džaferović i Edo Kanlić (Fondacija Boris Divković).

No Comments

Post a Comment