Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

APO Alumni okupljanje, Septembar 2022.

Prozor-Rama, 16.09. – 18.09.2022.

 

Franjevački samostan Rama u prelijepom ambijentu Ramskog jezera bio je lokacija ovogodišnjeg okupljanja alumnista i alumnistkinja Akademije političke odgovornosti Fondacije Boris Divković koje se održalo od 16.09. do 18.09.

Dvanaest mladih ljudi imalo je priliku učiti nešto više o zelenim politikama, energetskoj tranziciji, građanskom aktivizmu u borbi protiv izgradnje malih hidrocentrala, kvaliteti zraka i pravnim legislativama izrade ekoloških inicijativa.

Za sami početak radne subote, ekološki aktivista iz Mostara nas je upoznao sa borbom protiv izgradnje malih hidrocentrala na Bunskim kanalima. Ismar Jamaković iz centra za ekonomski, tehnološki i okolišni razvoj naše učesnike je upoznao sa problemom kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini i prilikama za aktivizam u rješavanju tog problema. Pojam energetske tranzicije i položaj Bosne i Hercegovine na putu ka istoj učesnicima je pojasnio Damir Miljević iz ReSet centra za energetsku tranziciju. Online predavanje o izradi i pravnom okviru ekoloških inicijativa održala je koordinatorica Aarhus centra u Bosni i Hercegovini, Emina Veljović.

Pored radnog dijela programa, učesnici su imali priliku uvježbavati amatersku predstavu ”Kabadahija” ali i akcijom čišćenja dati svoj doprinos svjetskom danu čišćenja 2022. godine.

 

No Comments

Post a Comment