Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

APO II modul

U periodu od 20-21 aprila 2018.godine, održan je drugi modul Akademije političke odgovornosti Boris Divković, u Franjevačkom Samostanu sv. Bonaventure u Visokom.

Svoje učešće kao predavači i predavačice uzeli su utjecajni profesori, predstavnici političkog i javnog života, kao što su: prof. dr. Nerzuk Ćurak, Fakultet političkih nauka Univeziteta u Sarajevu, doc.dr. Nasiha Pozder, Arhitektonski fakultet u Sarajevu, dr. Sarina Bakić, Fakultet političkih nauka Univeziteta u Sarajevu, fra Drago Bojić, teolog, Jasminka Bjelavac, Heinrich Böll Stiftung, Mihaela Jovanović, Općinski sud u Živinicama, kao i Alen Kristić, teolog i stručni saradnik Fondacije Boris Divković.

Drugi modul ove Akademije imao je za cilj dublje obraditi teme poput:

Historijski mitovi kao okosnica nacionalističke ideologije – slučaj jugoistočne Europe, Religiozne socijalne nauke, kao zaboravljeni društveno-politički kapital, detaljno predstavljeni portreti značajnih ličnosti, kao što su: Bogić Bogićević, Heinrich Böll, Dorothy Stang, Alva Myrdal, Hélder Câmara i Dag Hammarskjöld. Posebna pažnja posvećena je ekološkim temama, poput: Mogućnosti i prepreke za zelenu tranziciju, Ekološka tradicija i legislativa BiH, te Političko-društvena kapitalizacija raznorodnih ekoloških resursa.

***

Odgovornim pristupom, političkim djelovanjem i provođenjem obrazovnog programa za mlade političare_ke, student_ice političkih i drugih društvenih nauka i predstavnike_ce nevladinih organizacija se nastoji djelovati na postizanju veće političke participacije mladih, ali na odgovoran način. Fondacija Boris Divković, kroz edukativne programe i aktivnosti koje organizuje u sklopu svog rada, želi pripremiti mlade ljude za političko djelovanje, promovišući ideju dijaloga, kao i ideju moralne i odgovorne politike.

No Comments

Post a Comment