Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

BDF na službenom predstavljanju istraživanja i publikacije “Putin’s Europe” u Varšavi

Na poziv organizacije Projekt: Polska iz Varšave, Fondacija Boris Divković uzela je učešće u pripremi istraživanja za publikaciju nazvanu “Putin’s Europe” koja je u svoj fokus stavila maligni utjecaj Rusije u zemljama Europske unije te Zapadnom Balkanu.

Tim Fondacije predstavio je koncept istraživanja već u junu/lipnju ove godine koji je uspješno prošao selekciju, nakon čega je provedeno istraživanje, gdje je analiziran utjecaj Rusije među organizacijama civilnog sektora u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u Varšavi, 27. novembra/studenog gdje je Projekt:Polska okupila jedanaest autora/ica čiji će radovi biti objavljeni u publikaciji. Alen Gudalo, projektni koordinator Fondacije, predstavio je istraživanje i rezultate koje je BDF tim analizirao na području tri države Zapadnog Balkana. Ključni nalazi upućuju na visok stupanj utjecaja među formalnim, ali posebno neformalnim organizacijama civilnog društva.

Također, rezultati istraživanja upućuju na snažnu mrežu odnosa s lokalnim političkim dužnosnicima, posebno kroz podršku neformalnim organizacijama koje provode aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama, bez službene registracije ovih organizacija u državnim organima. Ovo omogućuje tiho djelovanje i širenje malignog utjecaja Rusije, odnosno ruskog režima, među partnerima i političkim dužnosnicima širom Balkana.

Detaljno istraživanje i publikacija će uskoro biti predstavljena na web site-u Fondacije.

 

No Comments

Post a Comment