Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

BDF u Briselu na završnom susretu u sklopu EU Mentorship-a i CPLA – Civic Platform for Young Liberal Activists

Program Fondacije Boris Divković, EU Mentorship i CPLA, stigao je do svoga završetka. Zahvaljujući podršci Europskog liberalnog foruma, Fondacija je okupila mlade aktiviste i aktivistice iz Bosne i Hercegovine, Armenije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Albanije na programu koji se održao u Briselu od 24. do 27. novembra/studenog.

Mladi su imali priliku posjetiti Europski parlament, odnosno neke od zastupnika kojima su, prije dolaska u Brisel, uputili svoja pisma i inicijative. U sklopu ove aktivnosti organiziran je susret s timom zastupnika u Parlamentu, Klemena Grošelja (Slovenija), gdje se razgovaralo o geopolitičkim promjenama i jačanju veza između Zapadnog Balkana i institucija Europske unije.

U nastavku mladi su se susreli s članicom ELF-a, Antoanetom Asenovom (Bugarska) koja je podijelila svoja iskustva u radu s EU institucijama i izazovima s kojima se susrela Bugarska prilikom procesa apliciranja, ali i integracije unutar Europske unije.

Svenja Hahn, EU zastupnica iz Njemačke, razgovarala je s mladima o trendovima unutar institucija Europske unije i utjecaju geopolitičkih promjena u Europi na proces proširenja Unije.

Abir al-Sahlani, zastupnica iz Švedske, razgovarala je o ljudskim pravima, izazovima unutar Europske unije i ratu radikalnih političkih ideja u europskim zemljama.

Izuzetno aktivan program prvog dana završen je susret s predstavnicima LYMEC-a (Klub europskih mladih liberala) i ALDE-a (Alijansa liberala i demokrata u Europi).

Nastavak programa obilježen je treninzima i radionicama koje su vodili Ahmed Turkić, koji je predstavio koncept lobiranja i načine lobiranja unutar institucija Europske unije, zatim Emil Kirjas, koji je moderirao debatu o reformi procesa proširenja Unije, a završno predavanje je održala Jasmina Mršo, koja je kroz svoje predavanje predstavila tkz. enlargement fatigue, odnosno zamor kod proširenja Unije, te percepcije koje postoje u Uniji o zemljama Zapadnog Balkana koje još nisu članice.

Završetak programa obilježen je predstavljanjem velikog istraživanja o položaju mladih u organima odlučivanja u liberalnim strankama Španjolske, Poljske, Švedske i Hrvatske. Publikacija, pod nazivom “Loud and Proud – Youth in Liberal Political Parties”, rezultat je cjelogodišnjeg rada Fondacije Boris Divković i tima istraživača koji su predstavili zaključke i preporuke za političke stranke, posebno u svjetlu nadolazećih izbora za Europski parlament 2024. godine.

Također, predstavljena je i publikacija “We are Europe V – Facing the Challenges Together – New Impulses for EU Enlargement” koja se sastoji od pisama koja su upućena zastupnicima u Europskom parlamentu od strane mladih liberalnih aktivista/ica.

Zahvaljujemo se mladima na aktivnom učešću na programu te ekspertima koji su bili dio našeg programa.

No Comments

Post a Comment