Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

BUDNI IZ NUŽDE: Politički i građanski angažman mladih u BiH

BUDNI IZ NUŽDE: Politički i građanski angažman mladih u Bosni i Hercegovini je publikacija, studija koja nastoji pronaći glavne prepreke za aktivizam mladih.

Tokom istraživanja primijećeno je da su prethodne studije i analize o angažmanu i aktivizmu mladih opsežne, ali uglavnom kvantitativne i usredotočene na velike skupove različitih identiteta u kojima se lako gubi svako iskustvo. Zbog toga je ova studija usmjerena na kvalitativnu analizu, raspravljajući o općim temama s mladima koji se smatraju aktivisticama i aktivistima, kako bi se definisali izvori njihove motivacije za aktivizam, s primarnim ciljem – bolja informisanost nas i naših partnera o prilikama i aktivnostima mladih koje ih mogu potaći da budu društveno angažovani.

Motivaciju da provedemo ovo istraživanje zajedno sa našim partnerima pronašli smo u sve većoj migraciji mladih, koje će imati dugoročne devastirajuće posljedice po razvoj BiH. Logika za teoriju promjene koja je korištena u ovom istraživanju je jednostavna, a to je da se aktivna omladina prema zadanim postavkama bori za svoja prava, prema tome, aktivna će omladina vjerovatnije izabrati da ostane u BiH i boriti se nego da migrira. Zato je važno otkriti šta čini mlade aktivnima i aktivistički orijentiranima jer su veće šanse da će mladi ostati u BiH ukoliko im se pruži prilika da postanu aktivni.

U cilju postizanja ovoga, metodologija procjenjivanja aktivnosti mladih u BiH većinom je fokusirana na primarno istraživanje kroz intervjue sa 25 aktivnih individua, većinom u dvadesetim godinama. Studija
je prikupila informacije također iz ostalih dostupnih izvora.

Publikaciju potpisuju Anela Lemeš, Valida Repovac Nikšić i Edo Kanlić.

Preuzmite i čitajte besplatno:  ovdje

No Comments

Post a Comment