Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Cyber sigurnost u kontekstu geopolitičkih promjena u Europi: održana panel diskusija u Sarajevu

Uz moderaciju projektnog koordinatora Fondacije Alena Gudala, u ponedjeljak, 22. maja/svibnja, Fondacija Boris Divković okupila je stručnjake iz regije Zapadnog Balkana koji su kroz panel diskusiju predstavili stanje cyber sigurnosti u regiji, posebno u svjetlu porasta cyber napada na ključne institucije.

Zahvaljujući podršci Europskog liberalnog foruma (ELF) iz Brisela, Fondacija je ugostila Predraga Puharića (Bosna i Hercegovina), direktora Cyber Security Excellence Centra, Enesa Hodžića (Bosna i Hercegovina), istraživača Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) i jednog od autora prvog bosanskohercegovačkog  izvještaja o cyber sigurnosti. Moniku Zajkovu (Sjeverna Makedonija), zastupnicu u makedonskom Parlamentu te Luku Nikolića (Crna Gora) ispred Liberalne partije.

Tijekom penala gosti su predstavili stanje cyber sigurnosti u svakoj od zemalja nakon čega je nastavljena diskusija o ključnim zakonskim ograničenjima i preprekama koje onemogućuju kvalitetniju regionalnu suradnju na ovom polju.

Drugi dio panela bio je posvećen značaju individualne odgovornosti i načinima kako da se kroz formalno i neformalno obrazovanje proširi svijest o značaju cyber sigurnosti te kako se cyber napadi mogu negativno odraziti ne samo na rad državnih institucija nego i na kvalitetu života građana.

Također, govorilo se i o vezi cyber napada i utjecaja na demokraciju, lažnim vijestima i utjecaju govora mržnje u online svijetu na odnose među narodima na području Balkana. Naglašena je potreba prepoznavanja jezika mržnje kao jednog od alata provedbe politika i ideja koje su u službi podjele društva.

U kontekstu postojećih geopolitičkih kretanja u Europi, usljed ruske agresije na Ukrajinu, preporučeno je stvaranje jačih odnosa među zemljama regije, stvaranje adekvatnog sistema razmjene podataka i osnaživanja ljudskih kapaciteta budući da u regiji djeluje ograničen broj stručnjaka koji djeluju na ovom polju.

Gosti su također pozvali institucije Europske unije da se snažnije uključe u osnaživanje cyber sektora u regiji budući da su zemlje regije, kao i Unija, podjednako izloženi cyber napadima, posebno nakon februara 2022. godine.

Zahvaljujemo se gostima na sjajnoj diskusiji, a u nastavku ovog članka možete pronaći prvi izvještaj o cyber sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Cyber-prijetnje-u-BiH-ENG-WEB

 

No Comments

Post a Comment