Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Dobrodošlica petoj generaciji programa Progresivne politike na Zapadnom Balkanu (ProgWeB)

Regionalni program, namijenjen političkim aktivistima/cama, članovima/icama nevladinih organizacija i mladim političarima/kama koji su dio progresivnih snaga na području Zapadnog Balkana, započeo je sa svojom realizacijom za ovu godinu. Nakon višemjesečnog planiranja, pripreme učesnika/ca i predavača/ica, mladi polaznici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije susreli su se na prvom susretu koji je organiziran u Budvi.

Višednevni susret bio je uvertira u dinamične aktivnosti koje će polaznici realizirati u svojim zajednicama sve do kraja godine, a prvi susret je poslužio za međusobmo upoznavanje i predstavljanje nacionalnih timova koji će, uz podršku supervizora, osmisliti i realizirati aktivnosti i projekte.

Tijekom susreta u Budvi mladi su, uz vodstvo profesora Midhata Izmirlije (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu), dobili informacije o osnovama političkih sistema pet zemalja koje su bile prisutne na ovom susretu. Interaktvni susret je poslužio za detektiranje ključnih specifičnosti unutar političkih sistema i procesa donošenja odluka u svakoj od zemalja. Također, ova radionica je mladima pomogla u shvaćanju kako različite geopolitičke okolnosti, regionalna kretanja i konflikti utječu na kreiranje političkih sistema u zemljama regije. Mladi su po završetku susreta dali prijedloge što bi promijenili u ovim sistemima kako bi ga učinili progresivnijim i pravednijim.

Kroz nastavak programa mladi su nastavili druženje s Henrikom Svenssonom, koji je u ime socio-demokratskih studenata Švedske, predstavio zajedničke odrednice socio-demokratskih i liberalnih stranaka. Ova radionica bila je odličan uvod u radionicu koji su zajednički vodili Emil Kirjas (potpredsjednik Liberal International) i Aleksandar Spasov (Univerzitet u Skopju), a fokusirala se na odnos liberala i socio-demokarata na Zapadnom Balkanu.

Program je nastavljen kroz praktične vježbe i pripreme polaznika za pripremu policy brief dokumenta i pripremu aplikacije za nacionalne projekte koje će mladi realizirati tijekom ove godine. Ove aktivnosti su pripremili Anes Hodžić, Aleksandar Spasov te Alen Gudalo (Fondacija Boris Divković) i Hamza Pecar (Forum lijeve inicijative).

Za mlade polaznike/ce sada slijedi dinamičan period pripreme projekata u svakoj od zemalja, a s ciljem što uspješnije realizacije mladi će imati podršku pet supervizora za nacionalne projekte i dva supervizora za policy brief.

Radujemo se nastavku realizacije ovog projekta, a idući susret nas čeka već krajem jula/srpnja u Srbiji. Realizaciju programa podržava Center Party’s International  (CIS) i Olof Palmes International iz Švedske.

No Comments

Post a Comment