Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

EU MENTORSHIP – ZAVRŠNI MODUL 18-21.11.2021. BEČ, AUSTRIJA

Fondacija Boris Divković, uz podršku Evropskog liberalnog foruma (ELF) i D66 International, organizirala je završni modul EU Mentorship programa u Beču, Austrija u periodu od 18. do 21. novembra 2021. godine.

Okupili smo učesnike/ce iz zemalja Zapadnog Balkana i Istočne Europe, koji su se prethodno sreli online preko Zoom sastanaka, te sada po prvi put lično gdje su mogli da diskutuju o potencijalnim regionalnim saradnjama.

Prvi dan smo počeli sa prezentacijama o političkom sistemu u Gruziji, Ukrajini i Armeniji, gdje su naši učesnici, predstavnici njihovih zemalja i njihove liberalne političke stranke ili organizacije imale priliku da predstave njihova politička stanovišta i specifične okolnosti u njihovim zemljama. Ova sesija je bila praćena sa “brainstorming” sesijom i identifikujući forme regionalne saradnje Istočne Europe sa zemljama Gruzije, Armenija i Ukraina odakle naši učesnici i dolaze. Ovu sjednicu je vodio Emil Kirjas osnivač Global Kirjas i potpredsjednik Liberal International koji dolazi iz Sjeverne Makedonije i Jasmina  Mršo eksterna saradnica Fondacije Boris Divković.

Nakon toga, naši učesnici su imali priliku da se bolje upoznaju sa EU institucijama, njihovim ulogama i delegacijama, kao i na koje se kanale najbolje fokusirati kada njihove politike i teme žele pokazati javnosti. Ovu sesiju je održala Teresa Reiter, politička savjetnica iz Beča.

Prvi dan je završen sa prezentacijom o evropskoj liberalnoj mreži od strane Andrew Burgeess, višeg političkog savjetnika ALDE, koji je predstavio rad ALDE, ELF i još drugih liberalnih mreža koje mogu biti sjajne  prilike za naše učesnike.

Drugi dan je počeo sa online sesijom o lobiranju u EU institucijama koju je vodio Felix Mittermayer, međunarodni službenik NEOS-a i politički analitičar u Briselu, koji je iz “prve ruke” podijelio iskustvo o tome koga kontaktirati kada ste u Briselu i kako efektivno koristiti liberalne mreže. Nakon toga, imali smo panel diskusiju na temu za i protiv EU proširenja, koju je moderirala Teresa Reiter, a panelisti su bili:

Damir Arnaut – Nasa stranka MP, Bosnia and Herzegovina (online)

George Mel – Europe – Georgia Institute, Georgia

Roman Maca – Institute Politics and Society, Czech Republic

Lousewies van der Laan – D66 MP, Netherlands

 

Događaj je završen sa sesijom o pisanju Reverse report koji je planiran da bude uskoro završen te će biti predstavljen u formi odgovora izvještaja Europskoj komisiji za te zemlje.

 

 

No Comments

Post a Comment