Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

EU Mentorship, Neum 2022.

Neum, 10.06. – 12.06.2021.

 

Fondacija Boris Divković je od 10. do 12. juna u saradnji i organizaciji sa Europskim Liberalnim forumom održala strateško planiranje EU Mentorship programa za mlade lidere širom Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog Partnerstva. U Neumu, Bosni i Hercegovini tako su se našli učesnici iz Ukrajine, Gruzije, Armenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Učesnike su kroz predavanja imali priliku učiti od Jasmine Mršo, eksterne saradnice Boris Divković Fondacije te Emila Kirjas, potpredsjednika Liberal International organizacije. Također, Maria Alesina, ekspertica za politike i istraživanje u procesu EU integracija predstavila je rad ”Obnavljanje proširenja EU na Zapadnom Balkanu i zemljama istočnog partnerstva: Postupni pristup integracije” na kojem su radili eksperti kako iz Zemalja Zapadnog Balkana, tako i iz zemalja istočnog partnerstva.
Učesnici su tokom cijelog strateškog planiranja imali priliku raditi na izradi praktičnih inicijativa i rješenja, što je upravo i ključ samog EU Mentorship projekta. Učesnici će tako imati priliku skupa sa liberalnim političarima i političarkama iz Brisela kreirati i voditi konkretne inicijative za pospješivanje proširenja EU. Ovaj ciklus ćemo zaključiti EU Mentorship master classom gdje će se naši učesnici i njihovi mentori inicijativa skupa sastati u Briselu!
Pored radnog dijela programa, sa učesnicima smo snimili i podcast na temu ”EU proširenja’’ u sklopu “Stories from the Balkans” serijala, a moderatori su bili naši predavači, Jasmina Mršo i Emil Kirjas. Podcast možete pogledati ubrzo na našoj web stranici i društvenim mrežama!
U nastavku izdvajamo par fotografija kako bismo Vam barem malo dočarali radnu atmosferu koja je vladala tokom cijelog programa.

No Comments

Post a Comment