Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

EU MENTORSHIP PRVI MODUL

EU Mentorship projekat je mentorski program za liberalne političare i političarke koji dolaze iz zemalja Zapadnog Balkana i Istočne Evrope, koji su izabrani zastupnici i pravni eksperti. Cilj projekta jesu EU integracije odnosno integrisanje navedenih regija u Evropsku Uniju, kroz proces lobiranja i edukacije o evropskim institucijama. Projekat se završava studijskom posjetom Briselu i Evropskom Parlamentu kroz predstavljanje publikacije i analizu ovih evropskih zemalja na putu ka Evropskoj Uniji.

 

Prvi modul je održan kroz dvije Zoom sesije:

I sesija je održana 20.04.2021. gdje su naši učesnici/e imali priliku upoznati se sa radom evropskih institucija i EU regulacija, sa D66 predstavnikom Robertom Farla iz Nizozemske.

Nakon toga je uslijedila interaktivna radionica Escape room gdje su učesnici pokušali doći do krajnjeg cilja kroz razne prepreke EU birokratije i kompleksnosti njihovog sistema. Ovu sesiju je vodio Anes Hodžić koji je osmislio ovakvu igricu po uzoru na kompleksnost BH sistema.

 

II sesija je održana 27.04.2021. sa predstavnikom organizacije European Stability Initiative, Adnanom Ćerimagićem, koji je zajedno sa eksternom saradnicom Fondacije Boris Divković Jasminom Mršo uradio analizu politika proširenja Evropske Unije kroz analize izvještaja zemalja Zapadnog Balkana i njihovog procesa usvajanja i adaptacije.

No Comments

Post a Comment