Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Fondacija Boris Divković i OŠ Srednje uspješno predstavljene na YouthStart European Entrepreneurship programu

Nakon višemjesečnih priprema učenika Osnovne škole Srednje, i podrške koju su dobili od Fondacije Boris Divković i organizacije One World Citizens iz Holandije, uspješno je predstavljana ekološka inicijativa iz Srednjeg na programu YouthStart European Entrepreneurship Award koji se održao u Kitzbuhelu (Austrija) od 22. do 30. septembra/rujna.

Uz vodstvo projektnog koordinatora Fondacije Alena Gudala i tim liderice iz OŠ Srednje Elme Glamoč, mladi su radili na pripremi ekološke inicijative pod nazivom “Recycle Squad“. Ova inicijativa za svoj cilj ima razvijanje poduzetničkog duha kod mladih kroz poštivanje Ciljeva održivog razvoja. 

Kroz ovu inicijativu, koja je razvijena kroz suradnju Fondacije i OŠ Srednje, mladi su prikupljali papir, pripremili radionice za svoje vršnjake i ostvarili direktan kontakt s privatnim sektorom, posebno sektorom koji se bavi recikliranjem. Dugoročna ideja projekta jeste korištenje financijskih sredstava za razvoj škole. Ovo je odličan primjer razvoja održivih poduzetničkih ideja koje, uz to, smanjuju zagađenje i doprinose razvoju lokalne zajednice.

Vrijedan rad cjelokupnog tima rezultirao je nagradom za predstavnike Bosne i Hercegovine u kategoriji “Idea Challenge”. 

Projekt je, osim Bosne i Hercegovine, okupio mlade iz dvadeset zemalja Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

Osim One World Citizens, učešće tima iz Bosne i Hercegovine, podržan je od strane Erasmus Plus programa.

No Comments

Post a Comment