Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

U Sarajevu održana akademija mladih liberala iz regije

Prvi modul jednogodišnjeg obrazovnog programa, koji za mlade članove liberalnih stranaka regiona organizuje Fondacija Boris Divković iz BiH, održan je u Sarajevu. Riječ je o prvoj akademiji koja okuplja mlade liberale u regiji, a održava se uz podršku Fondacije Center partije iz Švedske (CIS).

Učesnici i učesnice Regionalne Liberalne Akademije dolaze iz Naše stranke (BiH), Liberalno-demokratske partije (Srbija), Hrvatske narodna stranka i Istarski demokratski savez (Hrvatska), Liberalna partija Crne Gore i Liberalno-demokratska partija Makedonije.

„Cilj akademije je osnaživanje mladih, politički aktivnih ljudi u smislu pružanja vještina i podrške njihovom budućem političkom angažmanu. Liberalna politička ideja može dati ogroman doprinos boljim perspektivama regiona i važno je da se mladi ljudi, koji će u budućnosti postati glavnim nosiocima liberalne politike, okupljaju i upoznaju“, kazala je Anela Lemeš, izvršna direktorica Fondacije Boris Divković.

Predavači na akademiji su bili Tarik Haverić, Vjekoslav Domljan, Sabina Čehajić-Clancy, Dušan Spasojević, Alen Kristić, Ivan Barbalić, Albin Zuhrić, Mia Immelback i Domagoj Belak.

Teme, koje su obuhvaćene ovodišnjim program su: historija liberalne demokratije, analiza političkih sistema i stranaka u zemljama regiona, ekonomske politike, institucionalna inkluzivnost, analiza konflikta, kultura sjećanja, proces pomirenja i diplomatija u 21. stoljeću.

Drugi modul Akademije održat će se od 3. do 7. jula u Beogradu.

 

No Comments

Post a Comment