Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Galerija uvreda – Edukativni trening u Banja Luci

Drugi po redu edukativni trening u okviru projekta Galerija uvreda je održan u Banja Luci od 21.2. do 23. februara 2020. godine.

O govoru mržnje u javnoj sferi, zloupotrebi medija i kako se boriti protiv govora mržnje na društvenim mrežama učesnici i učesnice iz sedam političkih partija govorili su sa prof. Lejlom Turčilo (Fakultet političkih nauka Sarajevo). Zatim su razgovarali sa Alenom Kristićem (vanjski saradnik Fondacije Boris Divković) o religiji kao alatu za suzbijanje ili uzrokovanje govora mržnje te o rasizmu, seksizmu i govoru mržnje prema manjinama u našem društvu.

Sa novinarkom Radio Slobodna Evropa, Draganom Erjavec, učesnici su imali priliku razgovarati  o govoru mržnje u medijima i pokušali naći odgovor na pitanje: Da li su mediji odgovorni za suzbijanje govora mržnje?

Drugi dan treninga je bio posvećen praktičnom zadatku. Zajedno sa CAT Bosna i Hercegovina, učesnici i učesnice treninga mapirali su govor mržnje na digitalnim platformama, a zatim su govorili o tome kako razviti ideju u zakonski dokument sa pravnikom Adijem Škaljićem i politologom Farisom Šehovićem.

Ovaj projekat su finansijski podržali IOM Bosnia and Herzegovina, USAID – US Agency for International Development i BHRI program, a realizovan je od strane Fondacije Boris Divković.

No Comments

Post a Comment