Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Galerija uvreda – Trening u Sarajevu 10-12. 01.2020.

Edukativni trening na temu govora mržnje je u kojem su učestvovali mladi predstavnici političkih stranaka ( Narod i Pravda, Naša stranka, Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres, SBB – Savez za bolju budućnost BiH, SDA – Stranka demokratske akcije BiH, SDP BiH i Српска демократска странка – Srpska demokratska stranka) je održan od 10. do 12. januara u Sarajevu. Cilj projekta je naučiti sudionike o posljedicama negativnog korištenja online platformi i podići svijest o nasilnom ekstremizmu, govoru mržnje i cyber bulling.

Predavanje na temu govora mržnje u javnoj sferi, zloupotrebi medija i kako se boriti protiv govora mržnje na društvenim mrežama je održala profesorica Lejla Turčilo.

O rasizmu, seksizmu, govoru mržnje protiv manjina i odnosu ovoga svega s religijama je  održao predavanje Alen Kristić, vanjski saradnikom Fondacije Boris Divković.

Novinarka Marija Arnautovic održala predavanje na temu kako zaustaviti govor mržnje u medijima, a Emir Karamujić je vodio radionicu šta činiti kada smo suočeni sa mržnjom na online platformama.

Pravnik Adi Škaljić i politolog Faris Šehović su  govorili o putu od ideje do jednog zakonskog podneska.

Ovaj projekat su finansijski podržali IOM Bosnia and Herzegovina, USAID – US Agency for International Development i BHRI program, a realizovan je od strane Fondacije Boris Divković.

No Comments

Post a Comment