Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Galerija uvreda – Zid srama u javnom diskursu, izložba u Sarajevu

 

Izložba o govoru mržnje pod nazivom “Galerija uvreda” otvorena je  9. oktobra 2020. godine u Historijskom muzeju BiH

Izložba je nastala kao inicijativa i projekt mladih aktivistkinja i aktivista šest političkih stranaka iz FBiH i RS-a, koji su kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma. Izloženi su primjeri govora mržnje s online platformi koje su aktivisti Fondacije prikupljali od januara do oktobra 2020., u sklopu praktičnog dijela Galerija uvreda –  tri edukativna treninga koji su održani u Sarajevu, Banja Luci i  Mostaru .

Na otvorenju izložbe uvodnu riječ su održale psihologinja Dželila Mulić Čorbo i Jasmina Mršo, saradnica BDF-a. Zatim je održana panel diskusija na temu govora mržnje i pravnih okvira u BiH sa Mirjanom Marinkovic Lepić, Sašom Magazinovićem i Semirom Degirmendžić

Narednog dana, u subotu je održana radionica na temu emocija i emocionalne inteligencije koju je vodila Dželila Mulić Čorbo. Zatim je održan dijalog sa demobilisanim borcima.

U nedjelju su Adi Skaljic and Faris Sehovic vodili radionicu na temu zakona o govoru mržnje u BiH.

Cilj izložbe je podići svijest javnosti o posljedicama korištenja online platformi za promovisanje negativnih i opasnih poruka te da se napravi jasna distinkcija između govora mržnje i slobode govora. Glavni cilj projekta “Galerije uvreda” je osigurati zakonske izmjene kako bi se govor mržnja adekvatno sankcionisao.

Ovaj projekat su finansijski podržali IOM Bosnia and Herzegovina, USAID – US Agency for International Development i BHRI program, a realizovan je od strane Fondacije Boris Divković.

 

No Comments

Post a Comment