Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Izazovi poduzetnica u BiH – Srebrenica

Fondacija Boris Divković organizovala je okrugli sto u Srebrenici 7.4.2019. u Kulturnom centru Srebrenica, na temu “Izazovi poduzetnica u Bosni i Hercegovini”. Žene u Bosni i Hercegovini nisu ravnopravno zastupljene u svim aspektima društvenog i političkog djelovanja, iako im je pravno zagarantovana rodna ravnopravnost koja se ne implementira. O zakonskim i pravnim odnosima, kao i uvodnu riječ imala je moderatorica ovog panela, pravnica i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirjana Lepić-Marinković:
“Iako postoje kvote, procenat žena na političkim pozicijama u donošenju odluka u zakonodavnim tijelima je i dalje poražavajuće nizak, što nas dovodi do zaključka da su i njihove mogućnosti u preuzimanju inicijativa vrlo slabe i nepodržane od strane vladajućih struktura.” objasnila je Mirjana Lepic-Marinkovic. Fondacija Boris Divković okupila je tri žene koje su hrabro krenule u avanturu poduzetništva, odlučne da pokrenu vlastiti posao i budu nezavisne, a to su: Mevlida Mehanović, predsjednica Udruženja povratnica “Podrinjka” iz Srebrenice, Arnela Horman-Drkenda, suvlasnica brenda “Pepetuška” handmade lutke iz Sarajeva i Amela Jusufović, slastičarka i samostalna poduzetnica iz Tuzle. Sve poduzetnice su se složile da posjeduju zajednički problem a to je manjak podrške od vladajućih struktura, kompleksne administrativne procedure otvaranja vlastitih businessa te naravno marginalizacije žena u poduzetničkim vodama širom Bosne i Hercegovine.

No Comments

Post a Comment