Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Kad fotografije progovore, Ep. 5

01.12.2020., Zoom

 

Održana je i peta sesija “Kada fotografije progovore” u okviru Akademije političke odgovornosti sa Marinkom Šanje i Nerminom Vehabović Rudež.

Ovo je prilika za sve alumnistice i alumniste Akademije da se nađu u ulozi moderatorica i moderatora i iz te perspektive razgovaraju sa drugim učesnicama i učesnicima te šire svoje vidike, dijele iskustva i znanje.

Nakon razgovora na teme “Balkanska ruta i aktivizam mladih”, “Uticaj Corona virusa na ekonomiju BiH”, “Odnos medija prema ženama u politici”, “Imam pravo na kretanje” održana je sesija pod nazivom “Corona virus i mentalno zdravlje mladih” koju je moderirao APO alumnista Marinko Šanje, zajedno sa psihologinjom Nerminom Vehabović Rudež. Fokus sesije bio je na “novom normalnom” poslije prvog lockdown-a i strahu od novog lockdown-a; ulozi medija u pojačavanju/smanjivanju stresa; odgovornosti mladih prema vlastitom okruženju u toku pandemije te na načinima na koje osoba može pomoći sebi i drugima u doba krize: “Pandemija sa kojom se čovječanstvo susrelo prvi put nakon više od sto godina pokazala nam je i pokazuje da cjelokupna situacija i mjere koje se donose utječu na sve dobne skupine a posebno na mlade uz štetne posljedice po njihovu ekonomsku i socijalnu situaciju, dobrobit i mentalno zdravlje. Veća socijalna isključenost te smanjeni pristup građanskom prostoru i pravima na sudjelovanje predstavljaju dodatan problem stoga ćemo u ovoj sesiji pokušati odgovoriti na pitanja i ponuditi rješenja na one stvari koje nas muče.”

Sesije serijala „Kad fotografije progovore“ održavaju se jednom mjesečno.

 

No Comments

Post a Comment