Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Kada fotografije progovore: “Aktivizam kroz umjetnost fotografije”

Treća izložba „Kada fotografije progovore“ sa panel diskusijom na temu “Aktivizam kroz umjetnost fotografije“ je otvorena 13. decembra u Domu mladih u Tuzli.

Događaj je realiziran u saradnji sa OP Revolt i uz podršku JU Centra za kulturu Tuzla .

O odnosu umjetnosti fotografije i aktivizma smo razgovarali sa aktivistima Nihadom Suljićem, Senadom Pirićem i multimedijalnim umjetnikom Branislavom Lukićem Lukom. Razgovor je moderirala Narcisa Semić.

Na izložbi su posjetioci mogli da pogledaju fotografije Imrane Kapetanović, Ziyaha Gafića, Nihada Suljića i Dženana Kriještorca – fotograf Radija Sarajevo.

Ovaj događaj je rezultat šest “Kad fotografije progovore” online sesija koje su moderirale alumnistice i alumnisti Akademije političke odgovornosti. Tokom održanih šest online sesija „Kada fotografije progovore“, učesnici našeg projekta su odabrali fotografije koje su poslužile kao pokretači diskusija o određenim temama iz oblasti ljudskih prava. U fokusu diskusija je kršenje ljudskih prava i učešće zajednice u rješavanju tog problema, te uloga dijaloga kao principa i početne tačke u svim ovim koracima. Gostujući sagovornici su bili eksperti iz oblasti ekonomije, pshihologije, medija i aktivisti.

Projekat „Kada fotografije progovore“ je nastao u okviru alumni grupe Akademije političke odgovornosti koju organizuje Fondacija Boris Divković, u saradnji sa Centre Party International Foundation i Heinrich Böll Stiftung.

 

No Comments

Post a Comment