Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Kada fotografije progovore: “Imam pravo na kretanje”

U Centar za kulturu Mostar, 22. novembra smo otvorili prvu uživo “Kad fotografije progovore” izložba sa pratećom panel diskusijom. Tema događaja je bila “Imam pravo na kretanje”, te smo razgovarali o kretanju osoba sa invaliditetom u Mostaru.

U fokusu diskusije bilo je kršenje ljudskih prava i učešće zajednice u rješavanju problema sa kojim se osobe sa invaliditetom susreću. Govornici su bili Nives Blažević (inicijativa “Za pristupačni Mostar”), Marin Bago (Udruženje za zaštitu potrošača Futura), razgovor je moderirala Iva Ivanković.

Ovaj događaj je rezultat šest “Kad fotografije progovore” online sesija koje su moderirale alumnistice i alumnisti Akademije političke odgovornosti. Tokom održanih šest online sesija „Kada fotografije progovore“, učesnici našeg projekta su odabrali fotografije koje su poslužile kao pokretači diskusija o određenim temama iz oblasti ljudskih prava. U fokusu diskusija je kršenje ljudskih prava i učešće zajednice u rješavanju tog problema, te uloga dijaloga kao principa i početne tačke u svim ovim koracima. Gostujući sagovornici su bili eksperti iz oblasti ekonomije, pshihologije, medija i aktivisti.

Na izložbi su posjetioci mogli da pogledaju fotografije Imrane Kapetanović, Ziyaha Gafića, Nihada Suljića i Dženana Kriještorca – fotograf Radija Sarajevo.

Projekat „Kada fotografije progovore“ je nastao u okviru alumni grupe Akademije političke odgovornosti koju organizuje Fondacija Boris Divković, u saradnji sa Centre Party International Foundation i Heinrich Böll Stiftung.

 

No Comments

Post a Comment