Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Kada fotografije progovore: „Pandemija, socijalna prav(d)a i životni standard”

U Domu omladine u Banja Luci, 8. decembra, je otvorena izložba fotografija „Kada fotografije progovore„ uz prateću panel diskusiju na temu „Pandemija, socijalna prav(d)a i životni standard.”

Pomenuta izložba i panel diskusija su realizovani u saradnji sa UG Oštra Nula iz Banja Luke.

O socio–ekonomskoj situaciji, životnom standardu građana, radničkim pravima i migracijama nastalim tokom pandemije razgovarali smo sa panelistima Zoranom Pavlovićem, ekonomskim analitičarom, Anđelom Pepić, doktorantkinjom Fakulteta političkih nauka Univerziteta Banja Luka  i Goranom Čamdžićem iz Unije sindikata Željeznice. Panel je moderirala Gordana Katana, aktivistkinja i novinarka.

Izložba fotografija je rezultat istoimenog projekta „Kada fotografije progovore“, koji je nastao u okviru alumni grupe Akademije političke odgovornosti koju organizuje Fondacija Boris Divković, u saradnji sa Centre Party International Foundation i Heinrich Böll Stiftung.

Tokom održanih šest online sesija „Kada fotografije progovore“, učesnici projekta su odabrali fotografije koje su poslužile kao pokretači diskusija o određenim temama iz oblasti ljudskih prava. U fokusu diskusija je kršenje ljudskih prava i učešće zajednice u rješavanju tog problema, te uloga dijaloga kao principa i početne tačke u svim ovim koracima.

Na izložbi su posjetioci mogli da pogledaju fotografije Imrane Kapetanović, Ziyaha Gafića, Nihada Suljića i Dženana Kriještorca – fotograf Radija Sarajevo.

Akademija političke odgovornosti postoji od 2014. godine i obrazovni je program za mlade političarke i političare, studentice i studente političkih i drugih društvenih nauka te predstavnice i predstavnike nevladinih organizacija koje se bave političkom participacijom mladih i odgovornim politikama u Bosni i Hercegovini. Cilj rada akademije jeste obrazovanje koje će pripremiti mlade ljude za političko djelovanje, promovišući ideju dijaloga, te moralne i odgovorne politike.

 

No Comments

Post a Comment