Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Politička akademija Boris Divković 19-22. novembar 2015, Sarajevo

Druga politička akademija Boris Divković održana je u periodu od 19. do 22. novembra 2015. godine u Sarajevu. Politička akademija Boris Divković je obrazovni program za mlade političare/ke, studente/ice političkih i drugih društvenih nauka i predstavnike/ce nevladinih organizacija koje se bave političkom participacijom mladih i odgovornim politikama u Bosni i Hercegovini. Cilj rada Političke akademije jeste obrazovanje koje će pripremiti mlade ljude za političko djelovanje, promovišući ideju dijaloga, te moralne i odgovorne politike.

Prvo predavanje je bilo posvećeno političkoj odgovornosti. Uvodničar je bio Ivan Barbalić koji je govorio o svom iskustvu najmlađeg ambasadora BiH pri UN-u (2010-2012) i dvogodišnjem mandatu BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, te ambasador BiH u Rusiji u periodu 2012-2015. Ivan Barbalić je sa polaznicima/ama Akademije razgovarao o tome šta podrazumijeva politička odgovornost, koja je budućnost bh. diplomatije i gdje su mladi ljudi u političkom životu BiH i njenoj vanjskoj politici. O izborima u Bosni i Hercegovini od devedesetih do danas te o političkom kontekstu i izbornom procesu govorio je Nedim Jahić. O političkom sistemu BiH i mehanizmima zaštite vitalnog interesa konsitutivnih naroda govorio je Adnan Huskić. O BiH u procesu evropskih integracija i Evropeizaciji kao demokratizaciji govorila je Valida Repovac-Nikšić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. O institucijama i političkom sistemu EU te o pristupanju Republike Hrvatske Evropskoj Uniji govorila je Nikolina Herceg Kolman, savjetnica u kabinetu ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Posljednje predavanje prvog dana Političke akademije Boris Divković bilo je posvećeno EU parlamentu i političkim grupacijama, o čemu je govorio Tim Hobden, iz stranke Liberalnih demokrata iz Velike Britanije. Drugi dan Političke akademije Boris Divković počeo je razgovorom o religiji, društvu i politici. Prvo predavanje održao je prof. Dino Abazović, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Tema predavanja bila je: Utjecaj religije i vjerskih zajednica na politički život BiH. Ena Bavčić, iz organizacije Civil Rights Defenders, govorila je o tranzicijskoj pravdi u BiH i ulozi civilnog društva u procesima tranzicijske pravde u BiH i regiji. Posljednje predavanje drugog dana Političke akademije Boris Divković bilo je posvećeno obrazovnom sistemu u BiH i etničkoj diskriminaciji o čemu je govorio Alen Kristić. Treći dan započeo je razgovorom o odgovornim politikama, a o tome ko ima pravo na javni prostor, koliko općinska vijeća, građani i građanke utječu na to kako će izgledati zajednički prostor govorila je Nasiha Pozder, sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. O odgovornom upravljanju budžetom govorila je Lejla Dragnić. Ena Bavčić je sa učesnicima i učesnicama Političke akademije raspravlja o konceptu ljudskih prava i njihovom poštivanju u BiH. Polaznici/e su imali priliku sudjelovati i na panelu posvećenom godišnjici potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je održan 21. novembra u sali Gradskog vijeća. Na panelu su govorili Adnan Huskić, Nerina Čevra i Samir Forić. Pored učesnika/ca Akademije panelu su prisustvovali i EU parlamentarci iz grupe Zelenih stranaka. Posljednje predavanje Političke akademije Boris Divković završavilo se izlaganjem prof. Lejle Turčilo, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu o odnosu medija i politike u BiH.

Polaznici/e:

Adrijana Prskalo je rođena 1988. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završila je u Prozoru, a 2012. godine je završila pravni fakultet Sveučilištu u Mostaru i tako stekla zvanje magistrice prava. U periodu 2012-2013. volontirala je u pravnoj službi Naklade Alfa d.o.o. Mostar. Od srpnja 2014. zaposlena je u Javnoj ustanovi „Veterinarski Zavod HNŽ/K“ Mostar, i trenutno u spomenutoj instituciji obnaša funkciju v.d.ravnateljice. Od 2012. godine aktivno se bavi politikom, a još od prije članica je HDZ BIH. Trenutno je predsjednica Mladeži HDZ BIH u Rami, i potpredsjednica Županijskog odbora Mladeži HDZ BIH HNŽ-a.

Amel Petrović, rođen je1995. god. u Bugojnu gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje.  Student je treće godine Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, odsjeka za politologiju. Aktivno se bavi novinarstvom, a do sada je bio saradnik na brojnim portalima kao kolumnista i novinar, a trenutno je angažovan na Federalnoj televiziji. Osvajač je brojnih književnih nagrada kao što su 2. nagrada za kratku priču na konkursu “Dani Isaka Samokovlije” i 2. nagrada na književnom konkursu Gradske biblioteke Bugojno. Objavio je jednu knjigu koja nosi naziv “Pješčani sat”. Učesnik je brojnih međunarodnih i lokalnih seminara, kao i političkih debata. Trenutno, obavlja funkciju predsjednika Vijeća mladih Općine Bugojno, a u sklopu NVO sektora bio je kordinator brojnih projekata kao što su: “Književno ljeto” i “Note spajaju i pesme i pjesme”.

Antonela Ramljak je studentica treće godine odsjeka Međunarodni odnosi i diplomatija na Fakultetu Političkih Nauka u Sarajevu. Aktivistkinja je i koordinatorica programa u Omladinskom Pokretu Revolt iz Tuzle. Članica je Evropske Partije Mladih Zelenih. Interesuje je interdisciplinarni pristup miru, sigurnosti i međunarodnoj pravdi.

Aldin Krivan je rođen 1987. godine u Sarajevu, diplomirao je Poslovno komuniciranje i odnose s javnošću na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Apsolvent je Master studija na odsjeku politologije, usmjerenje diplomatija i međunarodni odnosi na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, i trenutno je u fazi izrade master teze na temu “Uloga institucija EU na demokratsku konsolidaciju zemalja zapadnog Balkana s osvrtom na Bosnu i Hercegovinu. Član je Vijeća mladih Općine Novo Sarajevu i član je Općinskog odbora Demokratske fronte Novo Sarajevo. Aktivan je na projektu pod okriljem OSCE-a “Supergrađanke i supergrađani”, član je Social media tima i aktivan je član koalicije “Zanemari razlike”. Član je Savjeta mjesne zajednice Hrasno. Učestvovao je u izradi dokumenta Općine Novo Sarajevo “Strategija za mlade”.

Ana Dankić je rođena 1991. godine u Bugojnu. 2013. postaje  Prvostupnica/Bachelor politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, trenutno je apsolventica Politologije na smjeru ”Međunarodna politika i diplomacija”. Od 2009. godine aktivna je članica O. O. Mladeži HDZ BiH Bugojno. Trenutno obnaša funkciju zamjenice predsjednika O.O. Mladeži HDZ BiH Bugojno, te funkciju zamjenice predsjednice ”Zajednica žena O.O. HDZ BiH Bugojno Kraljica Katarina Kosača”, članica je O. O. HDZ BiH Bugojno i član Mladeži ŽO HDZ BiH ŽSB. Na lokalnim izborima 2012. godine bila je na listi za Općinsko vijeće Bugojna ispred Mladeži, tada kao studentica Politologije. Alumnistica je PA (Politička akademija) HDZ BiH koju je uspješno završila programom dvosemestralne nastave ”Teorija i praksa politike” 2013. god., te dobila Uvjerenje o završenom programu jednogodišnje izobrazbe. Od 4. – 7. lipnja 2015. sudjelovala je na Ljetnoj školi Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) na Visu, te mnogim drugim seminarima. Ispred Mladeži O. O. HDZ BiH Bugojno i drugih kulturnih i crkvenih institucija je sudionica ili organizatorica raznih humanitarnih, zabavnih, kulturnih manifestacija kao što su predstavljanja knjiga, razne Božićne humanitarne akcije, humanitarni koncerti, postavljanje Božićnih jaslica i mnoge druge svakodnevne aktivnosti.

Adnan Smajić je rođen u Banjaluci, 1992. godine. Dodiplomske studije Međunarodnog prava i diplomatije je završio na Američkom Univerzitetu u Bosni i Hercegovini; trenutno na pripremama za Master studije društvene antropologije na Univerzitetu u Štokholmu sa predloženom temom “Antropologija rata – Uspon nacionalizma u zemljama bivše Jugoslavije”. Radi kao aktivista Centra za životnu sredinu sa posebnim interesom na praćenju sprovođenja Arhuske konvencije, i kao Senior Fellow fondacije Humanity in Action. Bavi se dizajnom i pisanjem, te odnedavno režijom. Njegov prvi dokumentarni film “Zovem se Adnan i neću vas raznijeti” je započeo festivalski ciklus u julu 2015. godine, i iščekuje prikazivanja širom Evrope.

Arijana Turković je rođena 1989. godine u Sarajevu, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer Marketing. Trenutno priprema svoju Master tezu na temu „Uticaj gender komponente na uspješnost političke marketing kampanje“ također na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Od 2013. godine aktivna je članica humanitarne organizacije studenata „Ruku na srce“. Pored organizacije Ruku na srce, volonterka je i u drugim nevladinim organizacijama u kojima je radila na projektima socijalne inkluzije, ljudskih prava i kordinirala je niz fund raising akcija. Od 2008. godine je članica Naše stranke, gdje je bila podpredsjednica Foruma mladih NS 2013, te predsjednica Opštinkog odbora Novi Grad u periodu 2014-2015. god. 2012. godine je postala članica komisije za Ravnopravnost spolova u općini Novi Grad, te Komisije za pitanja mladih u Gradskom vijeću. U periodu 2014.-2015. godina radila je svoj pripravanički staž u Zavodu za Javno zdravstvo Kantona Sarajevo u sektoru računovodstvo. Završila je niz akademija, pohađala veliki broj seminara iz oblasti politčke participacije, ljudskih prava, marketinga i liderstva. Osvojila je i niz medalja na odbojkaškim takmičenjima. Od 2015. godine obavlja funkciju jedne od najmlađih nezavisnih Oriflame direktorica, te je marketing menadžerica za web portal Sport Primus.

Edis Kavgić, rođen 1987. godine u Tuzli. Osnovnu školu „II Osnovna škola Srebrenik“, završio u Srebreniku. Dobitnik posebne Diplome za ostvarene rezultate u učenju i vladanju. Gimnaziju „Meša Selimović“ – filološki smijer, završio u Tuzli, kao i Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli. Učesnik mnogobrojnih kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija, te dobitnik velikog broja priznanja u toku školovanja. Član je Saveza za bolju budućnosti BiH od osnivanja, te je uzeo značajan udio u stvaranju i razvijanju SBB na području općine Srebrenik, kao i SBB Tuzlanskog kantona.  Obnaša funkcije sekretara OO SBB Srebrenik. Član je Savjeta za mlade, kulturu i sport SBB BIH. Od 2013. godine član je stručnih tijela pri Općinskom vijeću Srebrenik. Član udruženja obrtnika TK. Završio Akademiju za političke lidere/ke u Bosni i Hercegovini, gdje je stekao brojna znanja i iskustva u oblasti političkog liderstva i komunikacije. Radio na nekoliko projekata razvoja općine Srebrenik.

Hamid Salihagić je rođen 1991. godine u Rogatici. Osnovnu i srednju školu je završio u Sarajevu, gdje je upisao i Fakultet političkih nauka, odsjek Politologija, ostao mu je jedan ispit do završavanja. Od 2010. godine član je Saveza za Bolju Budućnost Bosne i Hercegovine, član Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo i predsjednik Foruma Mladih Novo Sarajevo, Saveza za Bolju Budućnost Bosne i Hercegovine.

Ivana Radić  rođena je 23.01.1993. godine u Zagrebu, a osnovnu i srednju školu završila u Jajcu gdje je  počela sa svojim aktivističkim i volonterskim djelovanjem. Završila je dodiplomski studij smjera Europske Integracije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, te je upisala Makrofinancijski menadžment na istom fakultetu. Već 4 godine volontira sa djecom i mladima u UG NARKO NE i HKO „Kruh sv. Ante“. Aktivna je u Erasmus Student Network BiH i AIESEC Sarajevo. Trenutno predsjedava novoosnovanom Asocijacijom Studenata za Europske Integracije koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Svoja znanja i iskustva stekla je kroz neformalno obrazovanje na teme kao što su projekt menadžment, PR, fundraising , omladinski aktivizam, te politički, ekonomski i obrazovni sustav u BiH i EU koja nastoji prenijeti na mlađe generacije, te ih potaknuti na aktivno sudjelovanje u političkom i društvenom životu u našoj zemlji.

Igor Kurtagić je rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je Međunarodnu ekonomiju sa koncentracijom u finansijama, te Germanistiku na univerzitetu St. Lawrence u saveznoj državi New York, SAD, a u sklopu studentske razmjene pohađao je i Istočno-kineski pedagoški univerzitet u Shanghai-u, Kini. Nakon završenog studija, radi u finansijskom sektoru u Sarajevu. Trenutno je zaposlen u UniCredit banci. Od 2014. godine član je Naše stanke i aktivno djeluje u Opštinskom odboru Opštine Centar.

Ida Sokoljak je rođena 1989. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti 2012. godine, na odsjeku slikarstva. Ekonomski fakultet je završila 2013. godine, odsjek Menadžment i organizacija sa temom rada Antireklama u reklamiranju. Obučena je za Voditeljicu finansijskog upravljanja i kontrole te posjeduje EU certifikat za upravljanje sistemom FUK-a iz domene zakonske regulative, procesne orijentacije i upravljanja rizicima. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Učesnica je međunarodnih kolonija, radionica i izložbi. Kao dosadašnji umjetnički rad ističe i bavljenje literarnim pisanjem, te javnog iznošenja mišljenja o društvenim temama u BiH, a svoj politički angažman započinje kao članica Naše stranke od novembra 2015. godine.

Jasmin Hasanović rođen je 8.11.1989. godine u Foči. Magistar je međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu 2012. godine kao najbolji diplomant Fakulteta političkih nauka. Član je Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u kojoj je obavljao funkcije člana izvršnog odbora KO FOM SDP BPK Goražde, te Savjeta za razvoj SDP BiH, kao njegov najmlađi član. Trenutno je angažovan na realizaciji nekoliko projekata u okviru FOM SDP BiH. Također, aktivan je i u NVO sektoru, te je jedan od učesnika UN-ovog projekta Forum mladih Dijaloga za budućnost. Također, kao dugogodišnji aktivista Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u Bosni i Hercegovini od čega je značajno pomenuti da je radio na izradi, promociji i usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini u nekoliko kantona Federacije BiH, kao i na drugim projektima Civitasa koji su za cilj imati promociju političke kulture među mladima. Za svoj angažman u društvenoj i političkoj sferi dodijeljeno mu je još 2009. godine najveće općinsko priznanje, Zlatna plaketa općine Goražde za izuzetno kreativan rad i afirmaciju građanskih, obrazovnih i kulturnih vrijednosti te ostvarenje međunarodnih preznanja. Autor je nekoliko stručnih članaka u domaćim i međunarodnim naučnim zbornicima iz oblasti međunarodnih odnosa i političke teorije, te u svojstvu predavača gostuje na stranim Univerzitetima (Szecheni Istvan Univerzitet, Univerzitet u Ljubljani).

Lamija Tiro je rođena 1995. godine u Sarajevu. Završila je II gimnaziju u Sarajevu i trenutno je studentica treće godine Pravnog fakulteta u Sarajevu. U toku školovanja bila je aktivna u nevladinom sektoru. Od 2013. godine članica je Evropskog udruženja studenata prava, a od 2014. godine je članica Foruma mladih Naše stranke.

Ljupko Mišeljić je rođen 1996. godine u Trebinju. Osnovnu i Srednju građevinsku školu završio je u Banjoj Luci, gdje studira komunikologiju na Komunikološkom koledžu Kappa Phi. Od 2012. godine radi kao slobodni novinar za štampane, online i elektronske medije BIH, i član je Omladinske novinske asocijacije u BiH. Njegov vid angažmana je aktivistički i reporterski, te izvještava o odgovornim politikama, pravima manjinskih i ranjivih grupa, medijskoj pismenosti, kulturi sjećanja i zaborava, a posebno o mladima i za mlade.

Maja Mandić je studentica na magistarskom studiju Makrofinancijskog menadžmenta u Sarajevu (EFSA). Trenutno nije članica političke partije. Članica je udruge UzoR Žepče. Od 2011. godine je koordinatorica Omladinske Banke Mozaik Žepče.

Nermin Čakić je rođen 1991. godine u Novom Travniku, diplomirao na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS), odsjek Međunarodni i javni odnosi i na Fakultetu islamskih nauka (FIN), odsjek teologije. Trenutno je master – student na IUS – u, odsjek Međunarodni i javni odnosa; master – student na Fakultetu islamskih nauka, odsjek teologije; i student dodiplomskog studija na odsjeku religijske pedagogije na FIN – u. Tokom školovanja bio je praktikant u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB), i u Uredu za međunarodne odnose na Istanbul Şehir Univerzitetu. Također, obavljao je studentske poslove u IITB i Islamskoj zajednici Bošnjaka Bay Area u Sjedinjenim Američkim Državama. Učesnik je na mnogim radionicama i konferencijama. Ljubitelj europske književnosti. Vjerni navijač Željezničara.

Rasim Ibrahimagić rođen je 1990. godine u Tuzli, živi u Živinicama. Trenutno je u statusu studenta-imatrikulanta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Tokom redovonog studija bio je Predsjednik Asocijacije studenata Pravnog fakulteta, Sekretar Unije studenata Univerziteta u Tuzli, član Naučno-nastavnog vijeća Pravnog fakulteta i član Senata Univerziteta u Tuzli. Aktivista je Inicijative mladih za ljudska prava u BiH od 2011. godine. Honorarno je bio angažovan na nekoliko projekata iz oblasti ljudskih prava, tranzicijske pravde, vladavine prava i demokratije. Sa Koalicijom Jednakost je sarađivao na pitanjima etničke diskriminacije i ustavnih promjena a trenutno sarađuje sa Inicijativom za monitoring EU integracija. Predsjednik je Komisije za mlade Saveza antifašista i boraca NOR-a TK. Od punoljetstva je aktivan član Socijaldemokratske partije BiH, u julu 2015. godine je uspješno okončao Akademiju socijaldemokratije u organizaciji Foruma lijeve inicijative, a od augusta 2015. godine je Predsjednik Foruma mladih Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla.

Redžo Lemezan je rođen 1995. godine u Sarajevu, student treće godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Trenutno obavlja volonterski posao u Parlamentu Federacije BiH gdje je član odbora za sigurnost FBiH. Diplomirani akademac “Akademije za političke lidere/ke “ Peerpetum mobile pod potkroviteljstvom UN programa “Dijalog za budućnost”. Član je foruma mladih UN-a Bosne i Hercegovine. Od početka 2015.godine član je Naše Stranke i trenutno obavlja poziciju zamjenika predsjednika Savjeta za Sigurnost Naše Stranke.

Sabiha Kapetanović je rođena 1991. godine u Sarajevu. Kao stipendistica Republike Turske diplomirala je Međunarodne odnose na Ekonomskom fakultetu Ege Univerziteta u Izmiru. U sklopu dodiplomskog programa dobila je i Erasmus stipendiju na Maastricht Univerzitetu, odsjek Evropske studije. Od 2012. godine članica je AEGEE-a u Izmiru i na evropskom nivou. 2014. radila je u Erasmus ofisgu Ege Univerziteta. Trenutno je honorarna novinarka Youth Time Magazina i stažira u NVO Munja. U toku svojih studija učestvovala je na mnogim konferencijama, seminarima, ljetnjim školama, treninzima, gdje je između ostalog bila i Workshop Facilitator.

Soraja Zagić je rođena u Sarajevu 1989. godine. Diplomirala je političke nauke i međunarodne odnose sa dodatnom specijalnošću iz međunarodnog prava na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju. Magistrica je ERMA programa “Ljudska prava i demokratija u jugoistočnoj Evropi” na Univerzitetu Sarajevo/Univerzitet Bolonja. Iskustvo je stekla radeći u brojnim nevladinim organizacijama. Teme koje je zanimaju su politička filozofija, međunarodno pravo, ljudska prava, socijalna psihologija, tranzicijska pravda te suočavanje sa prošlošću. Trenutno radi kao projekt koordinatorica forumZFD-a (Forum civilna mirovna služba) na projektima Suočavanja sa prošlošću i kulture sjećanja.

Šemsa Mulić je rođena 1989. godine u Sarajevu. Završila je studij uprave na Univerzitetu u Sarajevu, Fakultet za upravu – odsjek  javna uprava, te u februaru 2015. godine stekla zvanje magistrice uprave. Magistrirala je na temu Funkcije etičkih standarda u organima državne uprave i objavila rad na istu temu u stručnom časopisu Uprava. U periodu od marta 2014. do marta 2015. radila kao pripravnica u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Radila je  na projektu pod nazivom Ravnopravnost spolova u opštinama/općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini u organizaciji SOC-a. Svoja znanja i iskustva stekla je i kroz neformalno obrazovanje kao što je projekat mentoRING u organizaciji CPCD (Centra za promociju civilnog društva) na kojem već treću godinu učestvuje. Zahvaljujući ovom projektu kroz dodjelu mentorica iz pravne struke stekla je neprocjenjiva praktična znanja. U maju mjesecu ove godine uspješno je završila edukativni programPolitička škola 2015 u organizaciji Friedrich –Ebert- Stiftung i Foruma lijeve incijative. Članica je  nevladine organizacije Nahla i aktivno govori njemački jezik.

No Comments

Post a Comment