Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Politička zastupljenost žena u liberalnim strankama Zapanog Balkana

Politička zastupljenost žena u liberalnim strankama Zapanog Balkana je publikacija koja je rezultat istraživanja liberalnih stranaka regije Zapadnog Balkana i njihovim strategijama za unapređenje i promociju rodne ravnopravnosti – ne samo unutar njihovih stranaka, nego i u zemljama njihovog djelovanja.

Cilj analize je preispitati trenutna stajališta za ravnopravnu zastupljenost spolova u politici u liberalnim strankama Zapadnog Balkana, mapirati uloge i strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u politici i povećati vidljivost uspješnih primjera iz regije.

Također, ovim istraživanjem je obuhvaćena i analiza političkih sistema i zakonodavnih okvira Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kao i analiza sistema kvota i uloge liberalnih političkih stranaka u odnosu na razvoj rodne ravnopravnosti, uz osvrt na uticaj nevladinog sektora. Ovo istraživanje također ispituje i razmatra društvene aspekte rodne nejednakosti u javnosti i u procesima donošenja odluka.

Važno je naglasiti da je mali broj studija proveo analizu zastupljenosti rodne ravnopravnosti u određenim političkim strankama regije Zapadnog Balkana. Prethodno istraživanje pokazuje da političke stranke ove regije često ne podržavaju učešće političarki u procesima razvoja političkih programa ili političke afirmacije, uprkos usvojenoj politici za podržavanje rodne ravnopravnosti u istim tim strankama. Iz tog razloga, željeli smo ispitati i uporediti konkretne prakse po pitanju rodne ravnopravnosti u liberalnim strankama Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine kako bi pomogli vodećim liberalnim političkim organizacijama da pripreme nove generacije političkih predstavnica i predstavnika (kako žena tako i mladih) koji dolaze iz zemalja Zapadnog Balkana i Evrope. Za razliku od drugih formalnih analiza rodne ravnopravnosti u politici Zapadnog Balkana, poput onih koje su objavile međunarodne organizacije i univerziteti, naše istraživanje usredotočeno je na liberalne stranke i njihove strategije, stajališta i prakse po pitanju unapređenja i bolje promocije rodne ravnopravnosti ne samo u samim strankama već i u državama u kojima one djeluju.

Publikaciju potpisuju Adisa Memišević, Anela Lemeš, Nejra Vreto i Valida Repovac Nikšić.

Preuzmite i čitajte besplatno:  ovdje

No Comments

Post a Comment