Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Progresivne politike na Zapadnom Balkanu (ProgWeB) – uspješno završen susret pete generacije polaznika/ca

Fondacija Boris Divković, zajedno s Forumom lijeve inicijative, uspješno je okonačala program PROGWeB, koji je, po peti put, okupio mlade političare i političarke iz socio-demokratskih i liberalnih stranaka na području Balkana, te aktiviste i aktivistice iz nevladinog sektora. Jednogodišnji program, okupljajući mlade iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, imao je svoju veliku završnicu od 12. do 15. oktobta/listopada na susretu u Sarajevu.

Program su otvorili Đana Filipović, ispred Fondacije Centre Party International, i Jonas Andresson ispred Centra Olof Palme International. Predstavnici organizacija, koje od samoga početka podržavaju provedbu PROGWeB-a, poželjeli su uspješan rad mladima. Program su vodili Alen Gudalo, projektni koordinator Fondacije Boris Divković, i Hamza Pecar, projektni koordinator ispred Foruma lijeve inicijative.

 

Mladi polaznici/ce su započeli na završnom, trećem modulu, na susretu s Aidom Hadžialić, predstavnicom metropolitanske regije Štokholm. Na ovom predavanju mladi su imali priliku čuti iskustva imigriranja tijekom devedesetih godina, modelima intergracije u Švedskoj te utjecaju geopolitičkih kretanja na političke procese unutar švedskog društva.

Polaznici su i u nastavku programa bili fokusirani na geopolitičke izazove. Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Sead Turčalo, je tijekom svoga predavanja govorio o regionalnoj sigurnosti i konfliktima. Poseban fokus je stavljen na teorije o konflikt rezoluciji, zajedničkim obrambenim mehanizmima i višeslojnosti rezolucija u rješavanju konflikata.

Interaktivna sesija, uz primjenu fish-bowl panela, omogućila je direktan susret polaznika/ca s rumunjskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini, nj.e. Antonom Pacuretu. Sesija pod nazivom “Europske intergacije – procesi i lobiranje” bila je odlična prilika da se mladi upoznaju sa svim izazovima kroz koje je prošla ova zemlja na putu prema Europskoj uniji. Također, na ovoj sesiji razgovaralo se o geo-političkom značaju širenja Europske unije i ekonomskoj utjecaju integracije u Uniju.

Nastavak programa bio je posvećen temi lažnih vijesti i političkoj propagandi. Uz vodstvo ekspertica iz Sjeverne Makedonije (Biljana Stavrov – urednica i dopisnica) i Bosne i Hercegovine (Amela Delić-Aščić; Univerzitet u Tuzli) prikazani su primjeri populizma, političke propagande i proces širenja lažnih vijesti. Zajednički zaključak s ove sesije je bio potreba kreiranja snažnijeg mehanizma koji će omogućiti prepoznavanje lažnih vijesti, ne samo u sektoru politike, nego u cjelini.

Aleksandar Spasov, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Skopju i savjetnik predsjednika Sjeverne Makedonije za vanjsku politiku, je kroz interkativnu sesiju govorio o vanjskoj politici socio-demokrata i liberala s područja Zapadnog Balkana i kroz primjere iz bliske prošlosti objasnio mladima na koje sve načine geo-politička kretanja u svijetu utječu na lokalne političke aktere i njihove stavove.

Sam završetak programa zaključen je predavanjem Adnana Kadribašića, ekspertom i konsultanom za pitanja jednakopravnosti, ljudskih prava i vladavinom prava. Mladi su bili posebno zainteresirani za pitanje kvota u političkim strankama gdje su kroz otvorenu debatu, polaznici pokušali doći do odgovora kako osigurati punu jednakopravnost žena i muškaraca u institucijama koje donose odluke.

Tijekom ovog modula mladi su predstavili svoje nacionalne projekte koje su implementirali između drugog i trećeg modula. Također, predstavili su policy brief dokumente s preporukama za rješavanje ključnih ekoloških izazova koje su prepoznali u svojim zemljama.

Zahvaljujemo se mladima, ekspertima/icama i Fondaciji Centre Party te Centru Olef Palme na podršci u provedbi ovogodišnjeg PROGWeB-a.

Osim Fondacije Boris Divković i Foruma lijeve inicijative, program se provodi uz partnerstvo s Centrom modernih veština (Srbija), Institutom za socijalne politike Musine Kokolari (Kosovo), Institutom za socijalnu demokratiju Progres (Sjeverna Makedonija), Liberalnim institutom Skopje (Sjeverna Makedonija) i Fondacijom Qemal Stafa (Albanija).

No Comments

Post a Comment