Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

ProgWeB 2, Modul 3 + Alumni

Beograd, 03.02. – 07.02.2021.

 

Treći modul druge generacije i alumni sesija ProgWeB akademije održani su u Beogradu, od 3. do 7. februara 2021. Akademija je okupila malde političke lidere i liderke iz socijaldemokratskih i liberalnih partija Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Cilj ove Akademije jeste osnažiti mlade i politički aktivne osobe i pružiti znanje i vještine  koje će im pomoći u daljnjem političkom angažmanu u njihovim političkim partijama, kao i političkom životu njihovih zemalja.

Fokus trećeg modula bio je na pravilima i metodama lobiranja, te vanjska politika i međunarodno pregovaranje. Posebna pažnja alumni sesije posvećena je prepoznavanju i definisanju interesovanja, praktičnim savjetima o apliciranju na grantove i što boljem predstavljanju ideja, te pisanju i implementiranju uspješnih javnih politika.

Također smo razgovarali i o društvenim mrežama – od toga kako unaprijediti svoje profile na društvenim mrežama i važnosti videa za društvene mreže, video produkciji, do etike na društvenim mrežama.

Nakon što su polaznici druge generacije prezentovali nacionalne projekte na kojima su radili mjesecima, razgovarali su o tome šta mogu uraditi dalje sa svojim prijedlozima politika koje su uradili u sklopu Akademije, te na koji način. Na kraju dana, prijedlozi politika predstavljeni su i kroz debatu.

Posljednji dan ProgWeB akademije održana je regionalna konferencija – odlične priče i savjeti iz iskustva naših govornica i govornika, dodjela certifikata učesnicama i učesnicima, te debata.

Govornici na konferenciji su bili Aris Movsesijan (Nova stranka, Srbija); Lana Prlić (SDP BiH), Monika Zajkova (LDP, Sjeverna Makedonija); Omer Berbić (Naša stranka, BiH); i Tomislav Damjanović, ekspert za političku kampanju.

Poseban dio konferencije bila je debata „WB should be a part of EU“ sa odličnom moderatoricom, mladom novinarkom i aktivisticom, Hanom Sokolović.

Program je završen 7. februara.

 

No Comments

Post a Comment