Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

ProgWeB 3 – drugi modul – Sarajevo

Drugi modul Progressive Politics in Western Balkans je održan u Sarajevu 20-27. juna 2021. Učesnici su bili mladi političari i aktivisti iz Albanije, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

Nakon uvodne riječi od strane predstavnika Fondacije Boris Divković i Foruma lijeve inicijative, Amer Kapetanović (diplomata i politički analitičar) je održao predavanje na temu liberalnog i socijal demokratskog pokreta na Zapadnom Balkanu.

Svoja iskustva iz oblasti diplomatije sa učesnicima su podijelili Damir Arnaut i Anida Šabanović. Unutarstranačka demokratija je bila predmet razgovora sa Nihadom Ukom (Naša stranka) i Malikom Garibijom (SDP), dok su radionicu na istu temu vodili Pavle Bogoevski (Progress Institute for Social Democracy iz Sjeverne Makedonije) i Juliana Nikolova (Liberal Democratic Party iz Sjeverne Makedonije).

O feminizmu i jednakosti polova je govorila Daša Šašić Šilović, a radionicu propitivanja rodne jednakosti je vodila Olgica Lola Milojevic.

Predavanje na temu javnog nastupa i komuniciranja politika kroz javni forum je održao Damir Kapidžić, kao i radionicu na kojoj su učesnici prezentirali svoje policy briefs u kontekstu javnog foruma i debate.

Damir Arsenijević je održao predavanje o važnosti ljudskih prava u političkom aktivizmu u akademskom kontekstu i praksi.

O ljudskim pravima sa fokusom na LGBTQ populaciju i manjine je govorila Emina Bošnjak, a vodila je radionicu Živa biblioteka, tokom koje su pripadnici LGBTQ zajednice govorili o svojim ličnim iskustvima.

Predavanje i radionicu o lobiranju – pravilima i metodama je održao Ahmed Turkić. Tokom radionice svi učesnici su imali zadatak da pripreme zagovaranje određene promjene.

Sarina Bakić je učesnicima približila pojam kulturnog i nacionalnog branding-a, te objasnila zašto su ti pojmovi važni za izgradu imidža države u međunarodnom kontekstu.

Režiser Ado Hasanović je govorio o umjetnosti kao alatu za suočavanje s prošlošću i pomirenje u regiji.

Šesti dan programa je bio posvećen posjeti Memorijalnom centru Srebrenica.

 

No Comments

Post a Comment