Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

ProgWeB Alumni, Sarajevo

Sarajevo,

18.10. – 22.10.2022.

 

Od 18. do 22. oktobra, četvrta ProgweB generacija susrela se zajedno sa alumnistima i alumnistkinjama ove akademije u Sarajevu, Bosni i Hercegovini. Prvi dan trećeg, ujedno i završnog modula za četvrtu generaciju obilježila su predavanja Amera Kapetanovića o geopolitici Zapadnog Balkana, regionalnoj političkoj ekonomiji koju je učesnicima više približio Emir Đikić, direktor CEFTA-e, zatim predavanje profesora Adnana Huskića o međunarodnim odnosima, te predavanje profesora Damira Kapidžića o regionalnoj sigurnosti i rješavanju konflikta. Prvog dana učesnici su imali priliku raditi i praktičnu simulaciju samita lidera Zapadnog Balkana skupa sa mentoricom i moderatoricom Hanom Brkan.

Drugi dan u potpunosti je bio posvećen predavanjima na temu ljudskih prava, počevši sa storytelling sesijom ”Uspješne priče političkog aktivizma u rješavanju kršenja ljudskih prava” zajedno sa Majom Šenk, Liamom Isić, Dajanom Bakić, Matejem Vrebac, dok je moderator bio Edo Kanlić iz Sarajevskog otvorenog centra. Nakon toga, uslijedilo je predavanje na temu ”Pristup ljudskim pravima u političkom aktivizmu” gdje su Sabina Ćudić i Nasiha Pozder imale priliku reći nešto više o njihovom političkom djelovanju na ovu temu. Vinka Lozica, vijećnica u gradskom vijeću Grada Korčule našim učesnicima i učesnicama imala je priliku održati predavanje na temu ”Feminizam kao ideologija & rodna ravnopravnost”. Drugi dan zaključili smo sa predavanjem i debatom na temu rodne ravnopravnosti zajedno sa profesorom pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Midhatom Izmirlijom.

Kultura sjećanja je nešto što se posebno njeguje svake generacije, pa tako i ove četvrte. Treći dan završnog modula posjetili smo Memorijalni Centar Srebrenica. Učesnici i učesnice imali su priliku čuti predavanje Emira Suljagića, direktora memorijalnog centra Srebrenica na temu ”Nacionalizam i njegove posljedice”. Zajedno sa uposlenicima memorijalnog Centra Srebrenica imali smo priliku pogledati dokumentarni film ”Jedna sedmica u julu” te obići stalne postavke izložbi u memorijalnom centru.

Četvrtog dana našeg druženja priključuju nam se naši alumnisti i alumnistkinje! Alumni grupa svoj prvi dan predavanja provodi sa Larisom Halilović, eksperticom za projektni menadžment, dok četvrta generacija zajedno sa profesorom Aleksandrom Spasovom uči kako se boriti protiv populizma. Ostatak dana provodimo u obilasku stare jezgre Sarajeva zajedno sa vodičem.

Peti, ujedno i zadnji dan predavanja kako za četvrtu generaciju, tako i za alumni grupu – rezervisan je za prezentaciju rada naše četvrte generacije na nacionalnim projektima i regionalnim esejima, zajedno sa koordinatorima projekta Nejrom Vretom i Hamzom Pecar. Moderaciju prezentacije regionalnih eseja vodili su mentori Adi Škaljić & Aleksandar Spasov.

O budućim inicijativama alumni mreže debatirali smo zajedno sa Harisom Bilalovićem, novinarom i moderatorom, nakon čega je uslijedila dodjela certifikata za sve polaznike i polaznice ProgWeb akademije koji su svoje obaveze izvršili na vrijeme.

ProgWeB Akademija se realizuje zahvaljujući Olof Palme International Center i Centerpartiets internationella stiftelse centru – CIS, a implementira ga ukupno 7 organizacija: Fondacija Boris Divković (Bosna i Hercegovina), Forum lijeve inicijative (Bosna i Hercegovina), Fondacioni “Qemal Stafa” (Albanija), Progres Institute for Social Democracy (Sjeverna Makedonija), Liberal Institute – Skopje (Sjeverna Makedonija), Institute for Social Policy “Musine Kokalari” (Kosovo) and Centar modernih veština (Srbija).

 

 

No Comments

Post a Comment