Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Regionalna gender konferencija održana u Sarajevu

Fondacija Boris Divković je protekli vikend okupila vrhunske stručnjake i stručnjakinje te učesnike i učesnice iz zemalja regije na regionalnoj gender konferenciji u Sarajevu.

Izvršni direktor Fondacije, Adi Škaljić, i projektna koordinatorica Dženana Dramalija, pozdravili su goste iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore nakon čega se učesnicima obratio Adnan Kadribašić, stručnjak za rodnu ravnopravnost.

Na ovom predavanju učesnici su imali priliku čuti više o zastupljenosti žena u zakonodavnim tijelima, a u nastavku programa razgovaralo se o tome kako institucije vlasti mogu djelovati u borbi za ravnopravnost spolova. Ovu temu je predstavila Lejla Hodović, predstavnica Gender Centra Vlade FBiH. Završno  predavanje prvog dana konferencija održala je Anela Lemeš, programska koordinatorica UN Women programa u Bosni i Hercegovini koja je govorila o ekonomskom i političkom osnaživanju žena kroz praktičnu radionicu.

Nastavak konferencije obilježen je panel diskusijom na temu “Kako do zaštite žena od rodno zasnovanog nasilja i femicida”. Uz moderaciju Nejre Vreto, panel je ugostio Lejlu Hodović, ispred Gender Centra Vlade FBiH, Aminu Dizdar, ispred Sarajevskog otvorenog centra, Diniu Krujeziu, ispred Fondacije lokalne demokratije te Dragana Miokovića, zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Program je završen radionicom na kojoj su predložene potencijalne inicijative  koje učesnice konferencije mogu inicirati u svojim lokalnim zajednicima.

Konferencija je održana uz podršku Centre Party International Foundation (CIS) iz Švedske. Fondacija Boris Divković će nastaviti raditi na osnaživanju žena regije kao i podizanju svijesti  o potrebi  nastavka borbe za rodnu ravnopravnost.

No Comments

Post a Comment