Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Uspješno završena deveta Akademija političke odgovornosti (APO) Fondacije Boris Divković

Nakon dva modula i okupljanja alumnista/ica, deveta generacija Akademije političke odgovornosti došla je do svoga završetka. Drugi modul, koji je u Tuzli okupio dvadeset mladih aktivista/ica i političkih lidera/ica, ponudio je našim učesnicima/cama uvid u nekoliko važnih problema. U petak, 19. maja/svibnja, učesnici su započeli s edukacijom družeći se s profesoricom Sarinom Bakić koja je otvorila Akademiju s komparativnom analizom raspada Jugoslavije i Čehoslovačke. Ovdje je posebno naglašen značaj razvijene političke kulture u bivšoj Čehoslovačkoj čime je raspad zemlje završen mirno.

Nakon uvodnog predavanja Akademija je nastavila svoj put fokusirajući se na ekološka pitanja i participaciju građana/ki u procese donošenja odluka i građanski aktivizam. Ovdje je posebno naglašen lokalni aktivizam u Tuzli koji su predstavili predavači/ice i profesori/ce Jasmina Husanović s Univerziteta u Tuzli i Damir Arsenijević (Front slobode Tuzla). Najznačajanija pitanja koja su otvorena kroz ova predavanja su uključila ekološko nasilje i eksploataciju ljudi  i prirodnih bogatstava, ekofeminizam te građanski aktivizam na polju energetskog sektora.

Sljedeća cjelina s kojom su se učesnici/ce Akademije susreli bila je posvećena pravima žena gdje smo imali priliku čuti predavanja Alena Kristića koji je predstavio političko-religijske strategije discipliniranja ženskog tijela u kontekstu populizma. Fondacija je također po prvi ugostila direktoricu Tuzlanskog otvorenog centra (TOC) Dinu Bajrektarević koja je održala predavanje o cyber bullyingu i nasilju nad ženama u politici.

Interaktivni fish-bowl panel bio je posvećen raspravi o osnaživanju participacije mladih u procesu donošenja odluka kroz snižavanje dobi za glasanje s 18 na 16 godina. Učesnici su kroz ovu raspravu napravili korak unaprijed i pokušali su razumjeti pozitivne, ali i negativne posljedice ukoliko bi se takva odluka u budućnosti usvojila u Bosni i Hercegovini. Druga tema o kojoj su učesnici razgovarali bila je vezana za analizu utjecaja kvota na učešće žena u proces donošenja odluka te kako kvote utječu na unutarstranačke odnose te konačno da li kvote osnažuju poziciju žena unutar vlastitih stranaka.

Posljednja cjelina Akademija uključila je medijsku pismenost političara/ki i raspravu o efektima digitalne revolucije na promociju političkih ideja. Na ovim predavanjima naši učesnici su imali priliku poslušati predavanja profesorice Amele Delić i Dženete Omerdić s Univerziteta u Tuzli.

Zahvaljujemo se našim učesnicima kao i predavačima koji su nam se pridružili na ovom modulu. Fondacija će nastaviti raditi s učesnicima kroz organiziranje alumni aktivnosti sve do kraja 2023. godine.

 

No Comments

Post a Comment