Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

We grow together – Seminar o socijalnom poduzetništvu mladih

Od 17. do 23. aprila, 2016. u Somerenu (Holandija), održan je prvi od dva seminara u sklopu projekta We grow together koji je bio posvećen poduzetništvu mladih sa posebnim osvrtom na doprinos poduzetništva na društvene prilike i razvojh društva u cjelini. Seminar je organizovan u saradnji sa Erasmus + , organizacijom One world citizen i Fondacijom Boris Divković.

Projekt We grow together  je okupio mlade iz 5 zemalja i to iz: Rumunije, Irske, Mađarske, Holandije i Bosne i Hercegovine, koji su tokom 7 dana radili na razvoju svojih poduzetničkih projekata, ostvarili nove kontakte i upoznali nove prijatelje. Nakon što je raspisan poziv za učešće u projektu, Fondacija Boris Divković je odabrala 5 učesnika/ca, a treba spomenuti da je jedan od učesnika bio i Suljo Ćorsuljić, sedamnaestogodišnjak iz Kalesije, koji je na ovaj način imao priliku steći iskustvo i predstaviti svoj projekat. Iako prema programu, seminar nije bio podijeljen na module, prema dinamici rada i onome što se radilo i učilo tokom boravka u Holandiji, može se reći da je bio podijeljen u 3 dijela. Prvi dio edukacije je protekao u upoznavanju učesnika/ca, pristupanju prvim koracima pri razradi poslovnog plana, kao i u kreiranju prostora za razvoj novih projekata koji za cilj imaju društveno odgovorno poduzetništvo. Drugi dio je obuhvatio izradu biznis planova kroz nekoliko različitih radionica, kao i formiranje bitnih odrednica kako bi projekti/biznis ideje imale smisao, te kako bi se mogao napraviti fokus djelovanja. Cilj trećeg dijela je bio da se ideje i projekti finaliziraju, kako bi se tačno znalo čemu se pristupa i na koji način. Vrhunac trećeg dijela su bile prezentacije koje su održane u agenciji Seets2meet sa sjedištem u Eindhovenu. Prezentaciji su prisustvali predstavnici/e različitih organizacija i potencijalni investitori kako bi se eventualno pridružili u realizaciji projkata pokrenutih od učesnika/ca ovog projkta. Također, sačinjen je i žiri koji je imao zadak da izabere dvije najbolje prezentacije. Prva nagrada je dodijeljena za projekat koji je osim dobre ideje ostavio pozitivan utisak na publiku i otišla je ruke dvojice učesnika iz Irske. Njihov projekat Simplex ima za cilj razvoj inovativnih i vrlo praktičnih ogrlica za pse, pomoću kojih će vlasnike pasa osim običnih šetnji potaknuti i na vježbanje, pa je i njihov slogan bio vrlo jednostavan Slip, slide, exercise.

Šest članova žirija je nagradu za najperspektivniji projekat dodijelilo Sulji Ćorsuljiću, predstavniki Fondacije Boris Divković i njegovoj ideji Aquaphonix BiH – The whole nature in one system. Iako najmlađi učesnik ovog seminara, Suljo je svojom prezentacijom, razmišljanjem i željom za boljom planetom oduševio sve prisutne. Naime, njegov projekat ima za cilj da procesom kružne cirkulacije uštedi 90% vode pri uzgoju biljaka i životu riba u jednom ekosistemu. Ukratko, voda iz ribnjaka koja se inače koristi kao otpad tj. prosipa se kao neiskoristva, može poslužiti kao prirodno đubrivo, pa se tako sistemom navodnjavanja može preusmjeriti u zemljište i olakšati rast i razvoj biljaka. S druge strane, voda iz tla bi se pumpom i filtriranjem vraćala nazad u ribnjak i stvorila jedan jednosatvan ali vrlo efikasan koncept. Tokom svoje prezentacije, Suljo je predstavio svoj pilot projekat koji je napravio u svom domu u Kalesiji, gdje je na akvarijum postavio nekoliko saksija sa zemljom i sadnicama i tako dokazao da je ovaj sistem vrlo učinkovit, praktičan i da ima ogroman potencijal.

Nakon prvog seminara, slijedi i drugi koji će se održati od 23. do 30. jula u Rumuniji, gdje će se mladi okupiti i razmijeniti iskustva o svojim prvim koracima, razvoju biznis ideja i projekata, kao i poteškoćama na koje su nailazili u međuvremenu.

No Comments

Post a Comment