Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Završen drugi modul pete Akademije političke odgovornosti

Završen je i drugi modul pete Akademije političke odgovornosti 13-14. aprila u Visokom, pod organizacijom Fondacije Boris Divkovic. Prvi dan, naši učesnici imali su priliku slušati predavanja o regionalnoj politici sjećanja, populizmu i migrantskoj krizi te ostalim savremenim društveno-političkim izazovima. Govorili smo i o umjetnosti kao integracijskom obilježju političke (ne)kulture u regionu, sa fokusom na sredstvo socijalizacije u Bosni i Hercegovini.
Završno predavanje vodila je predavačica Jasmina Bjelavac ispred Heinrich Boll Stiftung organizacije, koji su takodjer naši partneri, a govorilo se o zelenoj energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini, te o njenim izazovima i preprekama. Učesnici su aktivno učestvovali u diskusiji te postavili pitanje da li je Bosna i Hercegovina spremna za zelenu energetsku tranziciju te koliki je još put ispred nas?
Drugi dan smo govorili o izvorištima političke imaginacije te organizovali radionicu na temu analize političkih portreta dobitnica Nobelove nagrade za mir. Još jedna počasna gošća naše Akademije bila je Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a i zastupnica u Parlamentu Federacije BiH, koja je govorila o ličnom iskustvu i preprekama u borbi za rodnu ravnopravnost u politici. Drugi modul pete Akademije završen je predavanjem o efektima digitalne revolucije na političku kulturu, političke strukture i procese na regionalnom ali i globalnom nivou.

No Comments

Post a Comment