Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Završena četvrta Akademija političke odgovornosti

Prošle sedmice završena je četvrta Akademija političke odgovornosti u organizaciji Fondacije Boris Divković. Akademija promoviše odgovorni pristup političkog djelovanja i predstavlja obrazovni program za mlade ljude širom Bosne i Hercegovine.
Teme koje su bile zastupljene obuhvatale su: opšti pojam političke kulture, dominantnu paradigmu regionalne političke kulture iz perspective koncepcije svjetskog etosa, ali i izazovi u saradnji između politike, civilnog društva i obrazovanja, medijima kao prostoru manifestacije i oblikovanja političke kulture. Razgovarali smo o ekonomiji kao političkom ili nepolitičkom području u politici, kulturi sjećanja i postratnoj traumi, odnosu politike i rodne ravnopravnosti, o novoj političkoj kulturi, njenim pretpostavkama, manifestaciji i posljedicama. Također, predstavljeni su globalni politički pokreti ličnosti poput Vaclava Havela i Wangari Muta Maathai, te regionalni politički portreti ličnosti kao što su : Zoran Đinđić i Boris Divković.
Fondacija ovim programom želi doprinijeti razvoju nove političke kulture, kao nezaobilaznom preduvjetu djelotvornom funkcionisanju političkih struktura i miroljubivog suživota u Bosni i Hercegovini. Obrazovanjem nove, mlade generacije političara/ki, koji/e dolaze iz stranaka i organizacija sa različitim političkim predznakom i ideologijama, te razgovorom o temama koje nisu zastupljene u javnosti,  želimo uticati na uvođenje pozitivniih primjera u bh. političkom životu.

No Comments

Post a Comment