Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Završena peta Akademija političke odgovornosti

Prošle sedmice, u periodu od 15. do 18. novembra, završena je peta Akademija političke odgovornosti u organizaciji Fondacije Boris Divković. Cilj akademije je obrazovati politički aktivne mlade ljude o odgovornom i moralnom političkom djelovanju, te njihovoj političkoj participaciji širom Bosne i Hercegovine. Akademija političke odgovornosti predstavlja odraz pozitivnih promjena u bh. političkom životu kroz obrazovanje budućih perspektivnih lidera.
Teme i predavači su, kao i svake godine, bili iz raznih političkih i obrazovnih okvira. Govorili smo o osnovnim principima političke kulture, kao i o socijalizaciji iste kroz razna društvena okruženja, uključujući teme koje se rijetko obrađuju na političkim akademijama poput izazova populizma i prava LGBTQ populacije. Razgovarali smo i o medijskoj pismenosti kao jednoj od ključnih elemenata političke participacije i socijalizacije. Također, učesnici su se upoznali detaljnije o elementima politike, savremenog civilnog društva te o ulozi obrazovanja u današnjem sistemu. Predstavljeni su značajni globalni politički portreti kao što su Wangari Muta Maathai, Alva Myrdal i Shrin Ebadi, te regionalni politički portreti poput Borisa Divkovića i Bogića Bogićevića.
Vizija Fondacije Boris Divković je da se politička djelatnost uskladi sa osnovnim moralnim principima, što je ideja za koju se Boris Divković zalagao tokom čitavog svog angažmana. Ove godine brojimo sedam godine od njegove smrti, te i dalje veličamo njegova djela i ideje kako kroz Akademiju političke odgovornosti tako i kroz sam rad naše Fondacije.

No Comments

Post a Comment