Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Završena treća Akademija političke odgovornosti

U periodu od 09.12. – 11.12. 2016.godine u Franjevačkom Samostanu sv. Bonaventure u Visokom održana je Akademija političke odgovornosti koju organizuje Fondacija Boris Divković. Akademija promoviše odgovorni pristup političkog djelovanja i predstavlja obrazovni program za mlade političare_ke, student_ice političkih i drugih društvenih nauka i predstavnike_ce nevladinih organizacija koje djeluju na postizanju veće političke participacije mladih, ali i na odgovornim politikama u Bosni i Hercegovini.

Teme koje su bile zastupljene obuhvatale su: opšti pojam političke kulture, njen razvoj i važnost, dominantnu paradigmu regionalne političke kulture iz perspective koncepcije svjetskog etosa, ali i religiju kao podcjenjenom mjestu političke socijalizacije, analizu govora, diskusija na temu politike (ne)kulture kao garancije političkog uspjeha, izazovima u saradnji između politike, civilnog društva i obrazovanja, medijima kao prostoru manifestacije i oblikovanja političke kulture. Razgovarali smo o ekonomiji kao političkom ili nepolitičkom području u politici, kulturi sjećanja i postratnoj traumi, odnosu politike i rodne ravnopravnosti, o
novoj političkoj kulturi, njenim pretpostavkama, manifestaciji i posljedicama. Također, predstavljeni su globalni politički pokreti ličnosti poput Vaclava Havela i Wangari Muta Maathai, te regionalni politički portreti ličnosti kao što su : Zoran Đinđić, Vlado Gotovac, Bogić Bogićević i Boris Divković.

Predavači i predavačice su utjecajni profesori političkih nauka, predstavnici političkog i javnog života, kao što su: doc.dr. Zlatiborka Popov-Momčinović, prof. dr. Dino Abazović, fra Ivan Šarčević, Alen Kristić, Besima Borić, Amela Sejmenović, Željko Ivanković, prof. dr. Vjekoslav Domljan, prof. dr. Sabina Čehajić-Clancy, Sabina Ćudić, Sarina Bakić i Dino Mustafić.

Fondacija ovim programom želi doprinijeti razvoju nove političke kulture, kao nezaobilaznom preduvjetu djelotvornom funkcionisanju političkih struktura i miroljubivog suživota u Bosni i Hercegovini. Obrazovanjem nove, mlade generacije političara_ki i razgovorom o temama koje nisu zastupljene u javnosti, želimo uticati na uvođenje pozitivniih primjera u bh. političkom životu.

No Comments

Post a Comment