Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

BDF na interparlamentarnom sastanku Populacijskog fonda Ujedinjenih Nacija (UNFPA): Rodna ravnopravnost i politike prilagođene porodici

Predstavnice Fondacije Boris Divković, izvršna direktorica Anela Lemeš i projektna asistentica Dženana Dramalija, učestvovale su na interparlamentarnom sastanku, koji je organizovao Populacijski fond UN-a (UNFPA). Konkretno, grupa u čijem su radu učestvovale – “Rodna ravnopravnost i politike prilagođene porodici” – radila je na izmjeni krivičnog zakona za definisanje femicida kao krivičnog djela.

 

Prema definiciji feminističke aktivistice i naučnice koja je popularizirala izraz “femicid”, dr. Diane Russel, femicid predstavlja “ubijanje žena od muškaraca zato što su žene”, u kojoj pojašnjava, pri tome, da termin “žena” obuhvata sve osobe ženskog spola, uključujući djevojčice i djevojke.

Femicid se definiše i kao najekstremnija manifestacija nasilja usmjerenog prema ženama na osnovu njihovog rodnog identiteta, rodnih uloga i nejednakih odnosa moći unutar društvenog konteksta. Dalje se navodi da je to rodno zasnovano ubistvo, ubistvo žene zato što je žena, odnosno mizogino ubijanje žena koje vrše muškarci, motivisano mržnjom prema ženama, prezirom, kao i osjećanjem vlasništva i nadmoći.

Zahvaljujemo se UNFPA na pozivu da budemo dio ove značajne inicijative na kojoj ćemo nastaviti raditi u narednom periodu.

No Comments

Post a Comment