Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Fondacija Boris Divković uspješno završila drugu Regionalnu liberalnu političku akademiju (RLPA)

Studijskom posjetom u Briselu završen je treći i zadnji modul druge Regionalne liberalne političke akademije (RLPA). Na Akademiji su učestvovali predstavnici sedam političkih stranaka sa liberalnim predznakom iz Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ispred Hrvatske su učestvovali članovi/ce HNS-a i IDS-a, Crnu Goru su predstavljali članovi/ce LPCG, učesnici/e iz Makedonije su bili ispred LDP-a, iz Srbije su učestvovali ispred LDP-a i Nove stranke, a Bosnu i Hercegovinu su predstavljali članovi/ce Naše stranke.
“S novim znanjem i vještinama koji će nam nedvojbeno pomoći u lokalnom političkom djelovanju u našim strankama, vjerujemo da možemo mnogo – sa svakim smo predavanjem i diskusijom te međusobnim druženjima dio nesigurnosti ostavljali iza sebe, kako bismo u konačnici, po završetku Akademije, lišeni straha od neuspjeha prigrlili ideju o daljnjoj suradnji i postavili novi cilj – nakon uspješne realizacije projekata po zemljama, želimo realizirati i jedan mnogo veći – regionalni projekt.”- izjavila je Aleksandra Milinović, polaznica druge generacije RLPA i članica IDS-a iz Hrvatske.
U okviru boravka u Briselu, mladi su imali priliku da posjete Evropski parlament i razgovaraju sa parlamentarcima o važnim i aktualnim temama u svijetu i Evropi kao što su: politika EU prema izbjeglicama i migracijama, Brexit, referendumsko pitanje u Kataloniji, ali i o napretku zemalja regiona u procesu Evropske integracije.Također smo u sklopu ovog modula imali priliku da posjetimo sjedište NATO-a i razgovaramo predstavnicima o stabilnosti u regionu, procesu pridruživanja zemalja u NATO članstvo i sl.
Regionalna liberalna politička akademija nastavlja sa radom i iduće godine, kada je planirana je treća generacija polaznika Akademije #RLPA 3.

No Comments

Post a Comment