Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

ProgWeB 2023: Policy brief publikacija i iskustva mladih na programu

Tijekom proteklog vikenda mladi politički aktivisti/ice i članovi/ice liberalnih i socio-demokratskih stranaka na području Zapadng Balkana okupili su se u Sarajevu. Na ovom susretu je predstavljena publikacija i nacionali projekti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije na kojima su radili mladi zajedno sa svojim supervizorima.

Svoje iskustvo iz Sarajeva prenijela nam je i Jonida Lama, članica tima iz Albanije:

“Bilo mi je zadovoljstvo biti dio fantastičnog iskustva koje je premostilo granice, one geografske, ali i ideološke. Tijekom četiri mjeseca, bila sam dio programa i osobnog razvoja u tri zemlje Zapadnog Balkana. Naš program primarno je bio fokusiran na pomirenje, učenje o progresivnim politikama, ali i na jačanju diplomatskih veza.

Kroz rad u grupama, i uz vodstvo naših supervizora s raznolikim iskustvima, shvatila sam koliko je međusobna suradnja potrebna. Razmjena ideja kroz rad u međunarodnim grupama mi je također pomoglo da shvatim potrebe i želje svake zemlje u regiji. Ovaj program je dokaz koliko je regionalna suradnja značajna za prevazilaženje kompleksnih regionalnih izazova.

Susret s mladim političkim aktivistima je najznačajniji element moga putovanja kroz PROGWEB. Posvećeni aktivisti, fokusirani na progresivne politike, su mi inspiracija. Bilo mi je zadovoljstvo učiti o inicijativama koje implementiraju u svojim zemljama koje nam također pomažu da shvatimo da postoji i zajednički regionalni identitet.

Sretna sam jer sam bila dio programa koji teži ka stvaranju stabilnog, progresivnog i povezanog Zapadnog Balkana.” Jonida Lama

U nastavku se nalazi naša publikacija i policy brief dokumenti koje su kreirali naši učesnici zajedno sa svojim mentorima.

POLICY BRIEFS PROGWEB 2023 V GENERATION

No Comments

Post a Comment