Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Sigurnost mladih u cyber prostoru – održana konferencija u Sarajevu

Fondacija Boris Divković je, kroz proteklih šest mjeseci, aktivno radila na podizanju svijesti kod mladih, ali i donositelja odluka, o utjecaju cyber napada na cjelokupno funkcioniranje institucija, uključujući i napade na vladine institucije, bolnice i slično. S obzirom da je u međuvremenu ovaj problem postao još značajniji, Fondacija je odlučila pozvati eksperte/ice, novinare/ke i alumniste/ice naših programa na dvodnevnu konferenciju pod nazivom “Sigurnost mladih u cyber prostoru” koja se održala u Sarajevu 22. i 23. decembra.

Prvog dana imali smo priliku čuti nešto više o samom cyber prostoru od eksperta Predraga Puharića, direktora Cyber Security Excellence Centra, nakon čega je uslijedila panel diskusija na temu “Sloboda govora i govor mržnje – gdje su crvene linije?” gdje su svoje stavove s našim učesnicima i učesnicama, uz moderaciju Harisa Bilalovića podijelili: Azra Maslo, rukovoditeljica Sektora za programske sadržaje i prigovore Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i HercegovineMirza Mustafagić, pravnik i influenser, Minela Jašar Opardija, urednica i voditeljica na N1 televiziji i Nedžmina Vojniković, urednica i voditeljica na TVSA.

U nastavku programa razgovaralo se o pravnim mehanizmima i pravnom okviru Bosne i Hercegovine za cyber prostor sa Ombudsmenkom za ljudska prava Bosne i Hercegovine, dr. Jasminkom Džumhur. Prvi dan konferencije zaključili smo temom “Uticaj cyberbullyinga na mentalno zdravlje mladih” zajedno sa psihologinjom Tanjom Tankosić-Girt.

Predavanjem glavnog urednika Buka magazina, Aleksandra Trifunovića o sve učestalijoj pojavi “bot kulture” kao političkog alata, kao i diskusijom o budućim zajedničkim inicijativama uspješno smo finalizirali trening i konferenciju “Sigurnost mladih u cyber prostoru”.

Zahvaljujemo se mladima i našim gostima na učešću na ovom značajnom događaju na samom kraju ove godine.

No Comments

Post a Comment