Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Uloga mladih u liberalnim političkim strankama – BDF predstavio svoja istraživanja u Mađarskoj

Zahvaljujući partnerskoj mreži koja je razvijena kroz članstvo Fondacije u Europskom liberalnom forumu, naš tim je dobio priliku predstaviti istraživanja koja su provedena na području Zapadnog Balkana i u zemljama Europske unije, a primarno su bila posvećena razumijevanju uloge i pozicije mladih u liberalnim političkim strankama.

Na poziv Instituta Republikon iz Mađarske, naši projektni koordinatori Alen Gudalo i Harisa Bojčić, posjetili su ovu partnersku organizaciju  i predstavili projekte i istraživanja Fondacije na događaju pod nazivom “Kako glasa biračko tijelo ispod 30 godina” koji je organizirao Institut Republikon u svome sjedištu u Budimpeštu.

Događaju su prisustvovali studenti i mladi pripravnici Instituta, koji su od strane koordinatora Fondacije, dobili informacije o projektima koji se implementiraju u Bosni i Hercegovini i široj regiji.

U nastavku programa predstavljeno je istraživanje “Liberalni Zapadni Balkan u pokretu – mladi u liberalnim političkim strankama” i rezultati koji su proizašli iz ovog velikog projekta. Također, predstavljene su preporuke za političke stranke kako bi se osnažila uloga i značaj mladih u tijelima odlučivanja liberalnih stranaka.

Također, učenici/ce programa su imali priliku dobiti informacije i o istraživanju koje je BDF proveo ove godine, a tiče se uloge mladih u strankama u četiri zemlje Europske unije: Hrvatske, Poljske, Španjolske i Švedske, a čiji će rezultati biti predstavljeni donosiocima odluka u institucijama Europske unije u Briselu.

Fondacija Boris Divković i Institut Republikon će nastaviti razvijati suradnju i međunarodne projekte od značaja za mlade u političkim strankama.

No Comments

Post a Comment