Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

Završen II modul Regionalne liberalne političke akademije (RLPA)

Fondacija Boris Divković iz BiH uz podršku CIS-a (Centre Party International Foundation) iz Švedske, organizuje jednogodišnji politički obrazovni program namijenjen mladim ljudima iz liberalnih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Makedonije. Akademija obuhvata tri modula, od kojih jedan podrazumijeva studijsku posjetu EU parlamentu u novembru 2016. Rezultat Akademije je implementacija projekata koje će polaznici/e pripremiti do kraja održavanja Akademije. Cilj rada ove Akademije jeste osnaživanje mladih ljudi, politički aktivnih, te pružanje znanja i vještina koje će im pomoći u njihovom daljem političkom angažmanu u političkim strankama, ali i političkom životu zemalja iz kojih dolaze. Poseban fokus je na obrazovanju u skladu sa liberalnom političkom ideologijom, povijesti i načinima na koje se manifestira u zemljama regiona.

U periodu od 4. do 9. oktobra, na Bjelašnici održan je drugi modul Akademije, a teme koje su bile obuhvaćene programom14517660_528102974044937_9157597727709652176_n ovaj put su se odnosile na liberalne ideje u društvu i politici, utjecaj vizuelnog identiteta na rezultate izbora, propaganda, strukturu i komuniciranje političkih poruka, ulogu medija u političkim procesima, specifičnost političke komunikacije u izbornom procesu, politički kontekst i izborni proces od devedestih do danas, ušešću žena u politici u BiH i regiji, korištenje rodno osjetljivog jezika u političkoj komunikaciji, rodnim komponentama unutar kreiranja politika i elementima vođenja uspješne izborne kampanje.

Predavači  i predavačice drugog modula dolaze iz oblasti političkih nauka, kao što su doc.dr. Valida Repovac.Nikšić, doc.dr. Damir Kapidžić, van. prof. Ešref Kenan Rašidagić i van.prof. Lejla Turčilo sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, iz oblasti umjetnosti prof. Amra  Zulfikarpašić sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Bojan Hadžihalilović, grafički dizajner i direktor marketinške agencije Fabrika, Anders Rehnberg, potpredsjednik IFLRY, Sandra Zlotrg, izvršna direktorica Udruženja Lingvisti, Nedim Jahić, Odjel komunikacija Naše stranke, Dina Duraković, članica predsjedništva Naše stranke, Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke i Tomislav Damnjanović, konsultant za izbornu kampanju.

***

14608752_528076977380870_1461696834774406145_oUčesnici i učesnice Regionalne Liberalne Akademije dolaze iz: Bosne i Hercegovine: Naša stranka (NS), Republike Srbije: Liberalno-demokratska partija (LDP) i Nova stranka, Republike Hrvatske: Hrvatska narodna stranka (HNS) i Istarski demokratski savez (IDS), Crne Gore: Liberalna partija Crne Gore (LPCG) i Republike Makedonije: Liberalna demokratska partija (LDP).

Bitan segment ove političke akademije jeste praktični dio koji se odnosi na interaktivna predavanja  i radionice tokom kojih učesnici i učesnice imaju priliku da sami kreiraju programe i aktivnosti koje su bitne za njihov dalji politički angažman. Ova akadamija pruža učesnicima mogućost da upoznaju članove i članice iz drugih političkih stranaka iz regiona sa kojima dijele iste politike i pomažu u jačanju liberalne političke prakse u regionu.

No Comments

Post a Comment