Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

EU Mentorship i CPLA – impresije mladih nakon posjete Briselu

Fondacija Boris Divković je u proteklom periodu okupila mlade iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Armenije na susretu u Briselu, u sklopu EU Mentorship programa i akademije Civil Platform for Young Liberal Activists.

Nakon završetka programa, neki od polaznika/ca su podijelili svoja iskustva s programa koja možete pročitati u nastavku.

Gor Badalyan, Armenija

“EU Mentorship program je uspješan jer daje mogućnost mladim političarima i aktivistima civilnog sektora, iz zemalja koje nisu članice Europske unije, da dobiju svoj glas u Uniji, predstave izazove s kojima se susreću kao i da predlože projekte i inicijative koje su važne za naše zemlje. 

Program mi je omogućio iskustvo komuniciranja s predstavnicima Europskog parlamenta te da razgovaramo o izazovima za koje je moguće pronaći rješenja i podršku od strane EU parlamentaraca. Živimo u teškim vremenima gdje vlada velika zbunjenost o vrijednostima i ciljevima koji postaju nejasni i stvaraju poteškoće u našem radu.

Učesnici EU Mentorship programa imaju mogućnost jasno procijeniti opasnosti, ali i mogućnosti, s kojima se suočavaju njihove zemlje kroz kontakte s ekspertima.

Kao građanin Armenije, cijenim iskustvo i dugoročnu uključenost u EU Mentorship program i činjenicu da mi program omogućuje direktan kontakt s organizacijama civilnog društva u Europskoj uniji.”

Mina Međedović, Crna Gora 

“Moje učešće na programu i posjeta Briselu je bilo prelijepo iskustvo. BDF tim je uradio odličan posao pri organizaciji događaja. Vrijeme koje sam provela u Briselu je bila odlična prilika za dijalog s kolegama i kolegicama s prostora Zapadnog Balkana, ali i da susretnem starije kolege i upoznam nove kako bismo zajedno nastavili raditi na približavanju Europskoj uniji. Najzančajiji događaj za mene na ovom programu jeste bila prilika da razgovaram s EU parlamentarcima koji su s nama podijelili informacije o unutrašnjoj organizaciji i radu EU.
Također, ova posjeta mi je omogućila da razgovaram s ekspertima o europskim integracijama i demokratskim principima te da podijelim svoje stavove o Crnoj Gori i njezinom napretku. 
Ovaj program zapamtit ću isključivo po pozitivnim trenucima i veoma sam zahvalna što sam dobila ovu priliku da kao mlada osoba slobodno predstavim vlastita mišljenja i stavove.”

Samira Trešnjo, Bosna i Hercegovina

Prije svega, dobili smo priliku razgovarati s članovima Europskog parlamenta, na profesionalnom, ali i na ličnom, prijateljskom nivou. Ovdje sam imala jako dobro iskustvo – značajni eksperti i članovi Parlamenta, koji imaju utjecaj i moć da donose odluke, su s nama razgovarali otvoreno, odgovarali su na naša pitanja i dali su nam dovoljno prostora, kao zagovornicima ideje Europske unije, da čujemo i dobijemo upute kako da unaprijedimo stanje u našim zemljama. 

Dojma sam, nakon ove posjete, da i EU ima svojih problema, i članovi Parlamenta su bili otvoreni da razgovaraju o ovim problemima. Također, jasno smo dobili informacije da je ispred Zapadnog Balkana i dalje dugačak put i mnogo posla.

Ono što je posebno privuklo moju pažnju, kao mlade diplomatkinje, jeste da smo u svakom odgovoru, koji smo dobili od EU parlamentaraca, mogli čuti srž onoga što često opisuje diplomatiju, a to je “Čitaj između redova”. S druge strane, eksprti s kojima smo radili drugog dana susreta, su donijeli inspiraciju i privukli su značajnu pažnju. Posebno bih naglasila susret s Ahmedom Turkićem i Emilom Kirjasom, koji su otvoreno govorili o proširenju Europske unije (problemi i odgađanja). Bila bih sretna da smo proveli više vremena s eksperticom Jasminom Mršo!
Drago mi je da sam susrela neke od polaznika CPLA i EU Mentorship programa koje sam ranije upoznala, ali također imala sam priliku susresti se s novim polaznicima. Sretna sam da su se mladi sa Zapadnog Balkana, koji dijele istu viziju naše regije, imali priliku okupiti. Čestitke profesionalnom BDF timu koje je organizirao odličan događaj od početka do kraja. Nadam se da ćemo se družiti na nekom od idućih projekata!”
Fondacija Boris Divković implementira EU Mentorship i CPLA program uz podršku Europskog liberalnog foruma iz Brisela.

No Comments

Post a Comment