Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

“Kultura i politika” da li Mostar može biti kulturna prijestolnica Evrope 2024

Fondacija Boris Divković je sinoć u Mostaru organizovala javnu tribinu pod nazivom „Kultura i politika“, kako bi se diskutovala pitanja da li Mostar može biti kulturna prijestolnica Evrope 2024. Tom prilikom, Tribini je prisustvovao i organizacioni tim Strategije razvoja kulture Grada Mostara, dok je moderator Tribine bio koordinator Strategije i član Upravnog odbora Fondacije Boris Divković, prof.dr. Vjekoslav Domljan. Učešće na Tribini su uzeli i predstavnici akademske zajednice BiH i političkih partija, pa smo imali priliku čuti izlaganje doc. dr. Sarinu Bakić, doc.dr. Daria Terzića, dr. Tanju Miletić Oručević, mag. Irmu Baraliju i Milija Bjelavicu. U sklopu svog izlaganja, prof. Domljan je predstavio korelaciju kulture i politike sa ekonomskog aspekta, kao i o razvoju kulture kao jednoj od osnovnih pokretača društva pored tehnologije i unapređivanja vladajućih struktura.
„Stopa rasta je tri posto, a s njom bi nam trebalo cijelo jedno stoljeće da stignemo zemlje visokog dohotka. Bez ubrzanja rasta na šest ili sedam posto ne možemo govoriti o pravom napretku, a jedan od onih koji bi tome trebao doprinijeti je sektor kulture.“
O pojmu kulture u savremenom društvu govorila je profesorica Kulture i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, doc.dr. Sarina Bakić, koja je dala svoj kritički osvrt na percepciju mladih prema kulturi, te o potrebi urgentne izmjene njenih temeljnih vrijednosti. Mostarski novinar, pisac i doktor komunikologije, te član organizacionog tima Mostar 2024., dr. Dario Terzić govorio je o samom cilju projekta Mostar 2024. i njegovim bazičnim vrijednostima o ujedinjenosti grada na Neretvi i buđenju osnovnih građanskih principa.
“To je i banalna stvar kao što je Zimski grad pokazao da je moguće. Pokazuje to i prolaz Mostara u drugi krug, a ispala je jedna Tirana. Kultura je ovdje jedan pokretač i treba da probudi građane Mostara, ali i političare.“ Dinamičan dijalog vođen je i između predstavnice kulturno-umjetničkog sektora Tanje Miletić Oručević i predstavnice Mostarskog gradskog odbora Naše stranke, Irme Baralije. Tanja Miletić Oručević predstavila je eventualne pozitivne efekte ovog projekta na grad Mostar, a Irma Baralija je izrazila određene rezerve zbog načina na koji je vladajuća struktura grada, u kojem lokalni izbori nisu održani već 10 godina, preuzela zasluge za ovaj projekat.

No Comments

Post a Comment