Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

office@bdf.ba

+387 33 866  219

BosnianDutchEnglishSwedish

ProgWeB 2023 – iskustva mladih

Iako je posljednji, treći modul, u sklopu regionalne akademije za mlade liberale i socio-demokrate završen, mladi učesnici i učesnice programa su nastavili dijeliti svoja iskustva s programa.

Nakon iskustva učesnice iz Albanije, Jonide Lama, danas dijelimo iskustva učesnice iz Bosne i Hercegovine, Jasmine Ibrahimpašić, i Kosova, Taulanta Feratija.

Njihove doživljaje pročitajte u nastavku.

“Biti dio ProgWeB-a bilo je iskustvo transformacije. Tijekom četiri mjeseca imala sam mogućnost biti dio dinamičnog programa koji je okupio progresivne mlade umove s područja Zapadnog Balkana. Različite perspektive i pogledi, kao i iskustva mladih, bili su mi inspiracija. Radionice, tijekom kojih smo učili o političkim sistemima zemalja regija, otvorile su međusobnu diskusiju o liberalnim vrijednostima i svaki trenutak proveden na ovoj temi poslužio je za dodatno učenje.

Najznačajniji element programa za mene je bila kulturna razmjena koja je, u istom trenutku, omogućila da shvatimo naše ogromne razlike, ali i zajedničke ljudske vrijednosti. Ovaj program je proširio moje horizonte, ali i omogućio stvaranje kontakata s progresivnim mladim snagama koji gledaju prema budućnosti. – Jasmina Ibrahimpašić, Bosna i Hercegovina

“Ova četiri mjeseca stvorile su mogućnost umrežavanja i razvijanja diskusija o važnim izazovima s kojima se susreće cijela regija. Upoznao sam aktiviste iz regije i stvorio sam mrežu kontakata s osobama koje dijele istu viziju o našoj regiji. 

Tijekom rada na nacionalnim projektima shvatio sam koliko detalja je potrebno kompletirati i istražiti u mojoj zemlji kako bismo mogli ispuniti standarde i postati zemlja s razvijenim demokratskim sistemom. 

Moj je zaključak da je učešće u ovom programu pomoglo  u razumijevanju društvenih i političkih dinamika u zemljama Zapadnog Balkana, ali i da adekvatno artikuliram moje stavove i vjerovanja tako da moja vizija i uvjerenja omoguće da moj aktivizam postane produktivniji i pokaže značajne rezultate. – Taulant Ferati

 

No Comments

Post a Comment